Auteurs

De reviews van Dokter Media worden grotendeels geschreven door mensen met een medische achtergrond. Zo bestaat de redactie zelf uit twee artsen en schrijven artsen in opleiding tot huisarts reviews vanuit een samenwerking met verschillende huisartsopleidingen.

Ben je zelf (in opleiding tot) arts of anderszins medisch geschoold en wil je een review schrijven? Neem dan contact op via ons contactformulier.

Als redactie vinden we het belangrijk om iets over de achtergrond van een auteur te vermelden. De naamgeving van verschillende functies in de medische wereld leidt echter vaak tot verwarring. We geven hier daarom een korte omschrijving van die verschillende functies.

Coassistent
Een coassistent is iemand die bezig is met de geneeskundeopleiding. De coschappen vinden meestal plaats in de laatste jaren van die opleiding. Een coassistent wordt opgeleid tot basisarts.

Basisarts
Een basisarts is iemand die de geneeskundeopleiding heeft afgerond. Een basisarts is dus een arts, maar (nog) geen specialist. Een basisarts kan op verschillende manieren werkzaam zijn als arts. In het ziekenhuis is de zaalarts bijvoorbeeld meestal een basisarts. Daar heet een basisarts dan echter ‘arts-assistent’ (zie onder).

Arts-assistent, arts in opleiding, arts niet in opleiding
Een arts-assistent is een basisarts (en is dus een arts, niet de assistent van een arts). Het kan zijn dat deze arts-assistent in opleiding is tot medisch specialist. Hij/zij wordt dan “arts in opleiding tot specialist” (AIOS) genoemd, of wat korter “arts in opleiding”. Deze laatste benaming kan de indruk wekken dat die persoon in opleiding is tot arts, wat dus niet klopt: de persoon is al arts, en nu in opleiding tot medisch specialist.
Het kan ook zijn dat een arts-assistent (of basisarts) niet in opleiding is tot specialist. De functie wordt dan afgekort met ANIOS.
Een arts-onderzoeker is een basisarts die nog geen vervolgopleiding doet maar zich vooral bezig houdt met onderzoek, bijvoorbeeld in het kader van een promotietraject.

Longarts, kinderarts, etc.: medisch specialist
Iemand die zijn of haar specialisatie heeft afgerond wordt medisch specialist. Een “arts in opleiding tot longarts” bijvoorbeeld wordt dan longarts. Net zo wordt een AIOS cardiologie na het voltooien van zijn/haar opleiding cardioloog. Ook huisartsgeneeskunde is een specialisme: een AIOS huisartsgeneeskunde (ook wel: HAIO) wordt huisarts na het afronden van de huisartsopleiding.

Volg ons op social media