Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Waarschuwing gevaarlijke behandeling Q-koorts”

14 januari 2018

Onder meer De Telegraaf, Algemeen Dagblad en NOS schrijven over een mogelijk gevaarlijke behandeling tegen Q-koorts. Een alternatieve arts zou beweren patiënten met Q-koorts te kunnen genezen door bloed af te nemen, dit te behandelen en dan enkele weken later weer bij de patiënt in te brengen. In een nieuwsitem van Omroep Gelderland waarschuwt een internist van het Q-koorts expertisecentrum van het Radboudumc dat er geen bewijs is voor de werkzaamheid van de behandeling en dat deze potentieel gevaarlijk is. In het Brabants Dagblad zegt de voorzitter van de Vereniging tegen Kwakzalverij dat “al jaren bekend” is dat de alternatieve arts ‘een kwakzalver’ is.
In het zelfde nieuwsitem van Omroep Gelderland komt ook een patiënt met Q-koorts aan het woord, die vertelt over twee andere patiënten die veel baat zouden hebben gehad bij de behandeling. De betreffende arts stelt in een reactie dat hij de behandeling al 10 jaar aanbiedt zonder dat hierbij ongewenste reacties zijn opgetreden.
Volgens de internist en ook een woordvoerder van stichting Q-support is er dus geen wetenschappelijk bewijs voor de behandeling. Anderzijds is ook nog niet vastgesteld dat de behandeling tot gevaarlijke gevolgen leidt, alhoewel deze wel met de nodige risico’s gepaard lijkt te gaan.

Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.