Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Superbacterie straks dodelijker dan kanker”

08 april 2018

Onder meer Metronieuws en Trouw schrijven deze week over ‘superbacteriën’ – bacteriën die resistent zijn geworden voor de meeste gebruikelijke antibiotica. De langer bestaande vrees voor superbacteriën zou nu worden aangewakkerd door slechte milieuomstandigheden in India: medicijnfabrieken zouden “zo veel antibiotica in het milieu dumpen, dat er resistente bacteriën ontstaan”. Een Britse econoom stelt in een reactie “Als er niks wordt gedaan, kunnen superbacteriën tegen 2050 dodelijker zijn dan kanker.”

De nieuwsberichten refereren aan een rapport over antibioticaresistentie uit 2016. De milieuvervuiling in de genoemde Indiase steden werd al beschreven in een onderzoek uit 2017. De uitspraak dat ‘superbacteriën straks dodelijker zijn dan kanker’ dateert zelfs uit 2014.

Het wordt niet duidelijk waarom al bovenstaande juist nu weer in het nieuws komt. Dat neemt overigens niet weg dat superbacteriën nog steeds een (potentieel) actueel probleem vormen. Het onderwerp staat daarom hoog op de agenda van de Wereld Gezondheidsorganisatie en wordt zeker in Nederland goed onderkend.

Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.