Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Belangrijke ontdekking: voorspeller ontdekt voor kinderkanker”

03 oktober 2016

Een paar dagen terug berichtten verschillende media over onderzoeksresultaten van het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek. Onderzoekers zouden een belangrijke ontdekking hebben gedaan op het gebied van kinderkanker.

Review door: redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier


Wat is er op te maken uit de titel?

Belangrijke ontdekking: voorspeller ontdekt voor kinderkanker”, kopt RTL Nieuws. “Eiwit ontdekt dat agressieve kinderkanker kan voorspellen”, schrijft NU.nl. Betekent dit dat binnenkort te voorspellen is welk kind wel of geen kanker gaat krijgen? En geldt dit voor alle soorten kanker?
Uit de berichten blijkt uiteindelijk dat het gaat om één vorm van kinderkanker, het zogeheten neuroblastoom. De ‘voorspelling’ betreft niet het al dan niet krijgen van deze ziekte, maar het beloop ervan.

Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?

Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek hebben onderzoek gedaan naar een bepaalde soort kinderkanker: neuroblastoom. Neuroblastoom is één van de meest voorkomende kwaadaardige kankersoorten op de kinderleeftijd. Bij deze ziekte is er een slechte ‘uitrijping’ (‘differentiatie’) van zenuwcellen. Op dit moment wordt nog niet goed begrepen hoe deze uitrijping precies werkt. De onderzoekers schrijven dat het hierdoor moeilijk is om een gerichte behandeling voor de ziekte te ontwikkelen.
Uit eerder onderzoek bleek een bepaald type eiwit, het zogenaamde “GDE2”, de uitrijping van zenuwcellen bij muizen te bevorderen. De onderzoekers hebben zich daarom op dit GDE2-eiwit gericht. Zij onderzochten kankerweefsel van bijna 900 patiënten met een neuroblastoom en bepaalden hierin de hoeveelheid GDE2. Uit hun onderzoek bleek dat patiënten bij wie veel GDE2 in de kanker zat, veel langer overleefden dan patiënten bij wie het kankerweefsel weinig GDE2 bevatte. Ook ontdekten zij dat het GDE2 er mogelijk voor zorgt dat de kankercellen minder makkelijk uitzaaien.
De onderzoekers concluderen dat GDE2 een stof is die iets kan zeggen over het beloop van neuroblastoom: hoe meer GDE2 in de kanker, hoe gunstiger de prognose. Ook schrijven zij dat onderzoek naar medicijnen die GDE2 kunnen stimuleren zou kunnen leiden tot nieuwe behandelmogelijkheden voor patiënten met een neuroblastoom.

Is dit echt iets nieuws?

Het is niet voor het eerst dat onderzoek naar neuroblastoom leidt tot hoopgevende krantenkoppen. Vorig jaar nog schreef RTL Nieuws tot twee keer toe over een “doorbraak” (zie hier en hier). In deze berichten werd echter ook beschreven dat het “nog jaren kan duren” voor onderzoeksresultaten leiden tot concrete verandering in de praktijk, zoals de ontwikkeling van een nieuw medicijn.
Het is wel iets nieuws dat er met het GDE2-eiwit mogelijk een stof is gevonden die het beloop van neuroblastoom kan voorspellen. Of en hoe dit in de praktijk kan worden toegepast, wordt niet beschreven.
Het Antoni van Leeuwenhoek schrijft zelf dat de ontdekking vooral belangrijk is omdat deze meer inzicht geeft in een ziekte waar nog weinig over bekend is.

Wat kunnen we hier nu concreet mee?

Onderzoekers van het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek hebben ontdekt dat een bepaald soort eiwit een gunstige invloed lijkt te hebben op de overleving van patiënten met een neuroblastoom. Dit eiwit zou daarom mogelijk het beloop van deze kwaadaardige ziekte kunnen voorspellen. Ook geeft het aanknopingspunten voor onderzoek naar nieuwe behandelmogelijkheden. Hiervoor is echter eerst meer onderzoek nodig.
De ontdekking betekent niet dat kan worden voorspeld wie er wel of geen kanker krijgt.

Gerelateerde berichten

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.