Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Antibiotica alternatief voor operatie blindedarmontsteking”

01 juni 2017

Eerder dit jaar verscheen een nieuwsbericht op NU.nl over antibiotica als alternatieve behandelmethode bij ‘kinderen met een niet-gecompliceerde blindedarmontsteking’. Een operatie zou daardoor niet altijd nodig zijn. Het bericht verscheen naar aanleiding van onderzoek door de Universiteit van Southampton.

Review door: Kimberly Cox-Limpens, huisarts in opleiding, Universiteit Maastricht
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier


Wat is er op te maken uit de titel?

”Antibiotica zou bij kinderen met een niet-gecompliceerde blindedarmontsteking als een alternatieve behandelmethode kunnen dienen”, suggereert het nieuwsbericht. Op dit moment is een operatie waarbij de blindedarm verwijderd wordt de standaardbehandeling van een blindedarmontsteking. Een operatie is echter kostbaar en belastend voor kinderen en hun familie. Heeft behandeling met antibiotica voortaan de voorkeur boven een operatie?

Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?

Het nieuwsbericht is gebaseerd op een artikel dat in februari verscheen in Pediatrics, een gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift voor kinderartsen. In dit artikel worden resultaten van 10 onderzoeken naar de behandeling van blindedarmontsteking met antibiotica bij kinderen vergeleken. Uit deze vergelijking blijkt dat een behandeling met antibiotica bij 97% van de kinderen effectief is. Helaas keerde bij 14% van de kinderen die behandeld werden met antibiotica de blindedarmontsteking terug, waardoor alsnog een operatie nodig was. Op de lange termijn bleek de behandeling met antibiotica daarom bij bijna 80% van de kinderen effectief, waardoor deze kinderen een operatie bespaard kan blijven.

De onderzoekers benadrukken dat de behandeling met antibiotica niet geschikt is voor álle kinderen met blindedarmontsteking. Zo kunnen er bij de ontsteking levensbedreigende complicaties ontstaan, zoals een gesprongen blinde darm, waarbij een operatie altijd noodzakelijk is.

Is dit echt iets nieuws?

Het eerste onderzoek dat een operatieve behandeling vergeleek met behandeling middels antibiotica bij kinderen met blindedarmontsteking werd al in 2007 gepubliceerd, waarna meer onderzoeken volgden. In 2015 besteedde RTL Nieuws ook aandacht aan dit onderwerp: “Opereren bij blindedarmontsteking vaak niet nodig.” Echter, de resultaten van de verschillende onderzoeken spraken elkaar soms tegen, waardoor het moeilijk was om er conclusies aan te verbinden. Door nu de gegevens van de afzonderlijke onderzoeken te bundelen kunnen er sterkere conclusies aan worden verbonden. Het huidige onderzoeksartikel beschrijft dus geen nieuwe ontdekking, maar draagt wel bij aan het langer bestaande idee dat een blindedarmontsteking niet altijd met een operatie hoeft te worden behandeld.

Wat kunnen we hier nu concreet mee?

Engelse onderzoekers concluderen dat kinderen met een zogeheten ongecompliceerde blindedarmontsteking in de meeste gevallen een operatie bespaard kan blijven wanneer zij met antibiotica behandeld worden. Momenteel is een operatie nog de standaardbehandeling bij kinderen met een blindedarmontsteking. Een behandeling met antibiotica is echter goedkoper en minder belastend voor het kind.
Welke kinderen voortaan behandeld kunnen worden met antibiotica in plaats van de gebruikelijke operatie, wordt op dit moment ook in Nederland nader onderzocht. Aan dit onderzoek (de zogeheten APAC trial) doen maar liefst 17 Nederlandse ziekenhuizen mee. Het duurt naar verwachting nog wel enkele jaren voor de resultaten van dit onderzoek bekend zijn.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.