Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Beginnende arts heeft weinig medicijnkennis”

18 maart 2018

Verschillende media waaronder NU.nl, AD en De Telegraaf schrijven dat beginnende artsen “niet goed in staan zijn om effectief en veilig medicatie voor te schrijven”. Het nieuws is gebaseerd op promotieonderzoek van een klinisch farmacoloog van het VUmc. Het promotieonderzoek bestaat uit verschillende onderzoeken (zoals hier en hier) naar verschillende manieren waarop Europese geneeskundestudenten het voorschrijven van medicatie krijgen onderwezen. Hieruit blijkt onder meer dat “45 procent van de ondervraagden nog nooit een medicijn had voorgeschreven vlak voor het afstuderen”. Dit is enerzijds natuurlijk niet vreemd, omdat geneeskundestudenten ook nog niet bevoegd zijn om medicatie voor te schrijven. Anderzijds zouden zij het voorschrijven misschien vaker moeten oefenen, voor zij dit als arts in de praktijk gaan doen.
In landen waar meer praktijkonderwijs wordt gegeven – zoals ook in Nederland – werd er beter gescoord. Zo moeten in Nederland geneeskundestudenten in hun laatste jaar in de rol van ‘semiarts’ wel al medicatie voorschrijven, maar wordt dit altijd vooraf gecontroleerd door een superviserend arts. Ook hebben ziekenhuizen in Nederland verschillende maatregelen om voorgeschreven medicatie te controleren, zoals medicatiebeoordelingen door apothekers en medicatieteams.
Van het voorschrijven van medicatie is al langer bekend dat dit een fout-gevoelig proces is, wat het huidige onderzoek opnieuw benadrukt. De promovendus pleit voor meer praktijkonderwijs en een verplicht Europees ‘voorschrijf-examen’.

Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.