Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Een wc-bril vies? In een vliegtuig kun je pas echt ziek worden”

23 september 2018

Algemeen Dagblad schrijft over verschillende onderzoeken naar het vóórkomen van bacteriën en virussen in vliegtuigen en vliegvelden: “Mensen met smetvrees weten het al lang: je moet uitkijken voor dingen die anderen aangeraakt hebben”.
Directe aanleiding voor het bericht is een onderzoek naar de verspreiding van griep- en verkoudheidsvirussen op een Fins vliegveld. De krant schrijft hier echter maar kort over en herhaalt daarna vooral uitkomsten uit een ouder, niet-wetenschappelijk onderzoek – dit onderzoek werd in 2015 uitgevoerd door een online reisbureau en werd onder meer in de Britse Daily Mail beschreven. Algemeen Dagblad beschrijft nu opnieuw alle plekjes die destijds werden onderzocht en noemt of er veel of weinig bacteriën werden gevonden.
Uiteindelijk komt er in het nieuwsbericht toch nog enige nuance: ook op andere oppervlakken – zoals toetsenborden, mobiele telefoontjes of je eigen huid – komen veel bacteriën voor. Daar word je echter niet zomaar ziek van, zeker niet als je op hygiëne let en bijvoorbeeld je handen wast. Bovendien zijn de meeste bacteriën onschuldig.
Belangrijk is verder dat de verschillende onderzoekers alleen maar naar de aanwezigheid van bacteriën en virussen hebben gekeken, ze hebben helemaal niet onderzocht of mensen er ook echt ziek van werden. Dat je “in een vliegtuig pas echt ziek kunt worden” zoals de krant kopt, is dus een veel te overdreven stelling die bovendien niet wordt bevestigd door de beschreven onderzoeken.

Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.