Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Genezing hiv stap dichterbij: wetenschappers bereiken doorbraak”

19 september 2019

Volgens Algemeen Dagblad zijn “wetenschappers van de Universiteit Gent een stap dichterbij de genezing van hiv gekomen”. Ook De Telegraaf beschrijft het onderzoek met die woorden.
Hiv is het virus dat de ziekte aids kan veroorzaken. Met medicijnen is het virus tegenwoordig goed te onderdrukken. Maar stopt de patiënt met die medicijnen, dan komt het virus vaak snel weer terug.
Onderzoekers verbonden aan het Gentse ‘HIV Cure Research Centre’ hebben geprobeerd te achterhalen waarom het virus na stoppen met onderdrukkende medicijnen weer terugkomt. Door het bloed te bestuderen van 11 patiënten die waren gestopt met hiv-onderdrukkende medicijnen kwamen zij er achter dat het virus zich lijkt schuil te houden in “lichaamscellen die vaak delen”. De onderzoekers konden geen specifieke plek in het lichaam aanwijzen waar die cellen zich bevinden, maar concluderen dat “ook al lijkt er geen eenduidige bron voor de terugkeer van het hiv-virus te zijn, celdeling er een belangrijke rol in lijkt te spelen en daarom aandacht zou moeten krijgen in toekomstige strategieën gericht op genezing”.
In een persbericht van de Universiteit van Gent wordt dit vrij ongenuanceerd samengevat tot de kop: “Wereldprimeur: hiv-onderzoekers UZ Gent ontdekken waar restvirus zich schuilhoudt”.
Het onderzoek lijkt dus een mooie stap te zijn om verder onderzoek naar (de behandeling van) hiv verder richting te geven. Of hiermee ook daadwerkelijk de “sleutel tot genezing” is gevonden, zal nog moeten blijken. Voorlopig verandert het onderzoek nog niets voor patiënten die hiv-onderdrukkende medicijnen gebruiken.

Geschreven door: redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Categorieën:

Tags:

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.