Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Kankerverwekkende stof ontdekt in partijen paracetamol”

11 juli 2020

Vrijwel alle media schrijven over onderzoek door NRC en tv-programma Zembla naar mogelijk schadelijke stoffen in paracetamol. Uit dat onderzoek blijkt dat een grote hoeveelheid paracetamol die in China is geproduceerd, de (mogelijk) kankerverwekkende stof PCA bevat. Of de hoeveelheid PCA die in de paracetamol is gevonden ook echt tot gezondheidsrisico’s leidt, is niet direct duidelijk. NRC schrijft namelijk dat de grenswaardes die het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) voor de stof heeft gesteld niet worden overschreden, maar dat de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) een veel lagere grenswaarde hanteert waardoor “meer dan één vervuilde pil per dag al een onacceptabel risico op kanker” geeft.

In een reactie op de berichtgeving laat het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) echter weten waar die verschillende grenswaardes op gebaseerd zijn en dat daaruit nadrukkelijk niet volgt dat de veiligheid van het gebruik van paracetamol nu in gevaar is. Ook de Nederlandse apothekersorganisatie (KNMP) sluit zich aan bij de reactie dat de “veiligheid van paracetamol niet ter discussie” staat.
Minister Van Ark van medische zorg kondigde desondanks een onderzoek naar de paracetamol aan, dat zal worden uitgevoerd door het CBG en de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGJ). Wanneer de resultaten van dat onderzoek worden verwacht, is niet bekend. Ook is nog onduidelijk of de paracetamol door de fabrikant wordt teruggeroepen.

Volgens NRC is overigens “niet bekend waar ter wereld de vervuilde paracetamol terecht is gekomen”. Het is daarom om verschillende redenen niet mogelijk nu concreet te maken of mensen echt een gezondheidsrisico lopen door het gebruik van paracetamol. Los van dit onderzoek is en blijft het raadzaam om gebruik van paracetamol – net als dat van andere medicijnen – zo veel mogelijk te beperken. Mensen die langdurig paracetamol gebruiken en twijfelen aan het gebruik daarvan, kunnen dat bespreken met hun arts.

Geschreven door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.