Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Nederlandse ziekenhuizen plaatsen ‘kleinste draadloze pacemaker ter wereld’”

12 juli 2020

Algemeen Dagblad schrijft dat een aantal ziekenhuizen recent een nieuwe pacemaker met “het formaat van een grote vitaminepil” hebben geplaatst bij hartpatiënten. Een pacemaker is een apparaatje dat zorgt dat het hart in het juiste ritme blijft kloppen. Meestal bij patiënten die om uiteenlopende oorzaken een traag of onregelmatig hartritme hebben. Er zijn verschillende soorten pacemakers van verschillende grootte. Waren de eerste generatie pacemakers in 1932 nog een rijdend karretje náást de patiënt, inmiddels worden de steeds kleiner wordende pacemakers sinds 1958 voornamelijk inwendig geplaatst. De meeste pacemakers bestaan uit een schroefje in het hart, een draad en een kastje vlak onder de huid. Sinds 2012 zijn er ook pacemakers die geen draad hebben. De batterij en chip bevinden zich dan op het schroefje in het hart, waardoor de draad niet meer nodig is. Deze kleine pacemakers kunnen worden geplaatst via een bloedvat in de lies, wat een minder grote ingreep is dan de gebruikelijke operatie om een pacemaker met draad en kastje te plaatsen.
De pacemaker waar nu in de media over geschreven wordt is de zogeheten Micra AV-pacemaker. Algemeen Dagblad schreef in 2014 al over de voorganger van deze pacemaker, die destijds een “revolutie in de medische wereld” werd genoemd. De nieuwste versie heeft aantal nieuwe functionaliteiten, waardoor deze voor meer patiënten geschikt zou kunnen zijn.

Toch is het belangrijk te benoemen dat er ook nadelen aan draadloze pacemakers zitten die niet in het nieuwsbericht worden besproken. Behalve dat de batterij niet gemakkelijk vervangen kan worden en deze minder lang mee gaan, heeft de draadloze pacemaker ook minder functies dan ‘traditionele’ pacemakers. Daardoor zal een groot deel van de patiënten die een pacemaker nodig hebben, (nog) niet in aanmerking komen voor een draadloze variant. Desondanks lijkt de huidige vernieuwde draadloze pacemaker een mooie aanvulling op de bestaande zorg voor patiënten met hartritmeproblemen. Patiënten die een pacemaker nodig hebben kunnen met hun cardioloog bespreken of een draadloze pacemaker een optie zou zijn.

Geschreven door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Gerelateerde berichten

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.