Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Experimentele behandeling corona slaat aan: ‘Nu veel levens redden’”

27 juli 2020

Verschillende media schrijven over onderzoek naar een behandeling voor ziekte door het coronavirus (COVID-19), dat werd uitgevoerd door het Nederlandse Zuyderland ziekenhuis. Het onderzoek richtte zich op patiënten die ernstig ziek werden doordat hun afweersysteem ‘op hol’ was geslagen, een verschijnsel dat ‘cytokine storm syndroom’ wordt genoemd. Zo’n reactie van het afweersysteem komt voor bij ongeveer één op de vijf coronapatiënten die in het ziekenhuis moeten worden opgenomen.
De patiënten werden behandeld met hoge doseringen van het afweeronderdrukkende medicijn methylprednisolon, dat lijkt op het eerder onderzochte dexamethason. Als die behandeling onvoldoende hielp werd daar na twee dagen een ander afweeronderdrukkend medicijn (tocilizumab) aan toegevoegd. De onderzoekers zagen dat de patiënten veel vaker en sneller herstelden en beduidend minder vaak overleden dan patiënten die deze behandeling niet kregen. Het is daarbij belangrijk op te merken dat de onderzoekers hun patiënten niet willekeurig (gerandomiseerd) verdeelden in een groep die wel en een groep die niet de onderzochte behandeling kreeg: zij gaven alle patiënten in de periode april-mei deze behandeling en vergeleken hun uitkomsten met patiënten die in maart van dit jaar deze behandeling nog niet kregen. Die opzet van het onderzoek maakt de uitkomsten wat minder betrouwbaar dan de verschillende berichten nu doen geloven.
Dat neemt niet weg dat het onderzoek een mooie stap is in de richting van betere behandelmogelijkheden voor patiënten met COVID-19, maar de onderzoeksresultaten zullen bevestigd moeten worden in groter en anders opgezet onderzoek. Ook zijn ze dus alleen van toepassing op een kleine groep ernstig zieke patiënten.

Geschreven door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.