“Coronavirus overleeft zelfs de diepvries”

De Telegraaf schrijft dat “het er alle schijn van heeft dat het coronavirus zelfs de diepvries overleeft”. Aanleiding voor dit bericht is de bekendmaking dat er in Nieuw-Zeeland na ruim 100 dagen zonder nieuwe corona-besmettingen, toch weer nieuwe gevallen zijn opgedoken. Alle leden van één gezin zijn daar positief getest voor het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2. Er wordt onderzoek gedaan naar de bron van deze besmettingen. Volgens De Telegraaf heeft de uitbraak  “wetenschappers versteld doen staan”. Onderzoek naar de bron zou zich volgens de krant vooral richten op de werkplek van de man: een distributiecentrum voor diepvriesproducten.
Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar het overleven van het nieuwe coronavirus op verschillende oppervlakken en onder verschillende omstandigheden (lees bijvoorbeeld hier en hier). Deze onderzoeken tonen aan dat SARS-CoV-2 enige tijd aantoonbaar kan verblijven buiten het menselijk lichaam. Bij lage temperaturen en op voorwerpen van plastic of roestvrij staal kan, afhankelijk van de omstandigheden, nog virus worden aangetoond. Of dit virus nog in staat is om mensen te besmetten, is niet onderzocht. Onderzoekers achten het waarschijnlijker dat het gezin in Nieuw-Zeeland besmet is geraakt via mensen in hun omgeving – met zeer milde of geen klachten – dan dat de bron van de besmettingen inderdaad de diepvries is. Zij stonden dus allerminst ‘versteld’, zoals De Telegraaf schrijft.
Voor het kunnen verblijven of overleven van het nieuwe coronavirus in vrieskisten zijn nog geen aanwijzingen gevonden. Hoewel contactonderzoek onder zowel naasten als ook op werkplaatsen van groot belang is, geven de nieuwe besmettingen in Nieuw-Zeeland vooralsnog geen aanleiding om diepvriesproducten te mijden.

Geschreven door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier