Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Is er een baanbrekende behandeling voor patiënten zonder afweer tegen Covid?

11 augustus 2021

Sommige mensen maken ondanks vaccinatie tegen het coronavirus geen beschermende antistoffen aan. Bijvoorbeeld omdat zij afweer-onderdrukkende medicijnen gebruiken of een afweerstoornis hebben. Daardoor kunnen zij ook na vaccinatie toch nog ernstig ziek worden door het virus. Volgens De Volkskrant zou een nieuwe “baanbrekende behandeling”, die bestaat uit kunstmatige afweerstoffen, nu “een doorbraak” betekenen voor deze patiënten. Helaas klinkt het bericht wel erg hoopgevend en worden de onderzoeksresultaten nauwelijks in context geplaatst.

Zo wordt beschreven dat bij patiënten die in het ziekenhuis waren opgenomen, dankzij het medicijn de kans op overlijden “daalt van bijna een derde naar minder dan een kwart”. Uit het achterliggende onderzoek blijkt dat het concreet gaat om een daling van 30% naar 24%; een verschil in absoluut risico van 6%. Dat betekent dat per 17 patiënten die met het medicijn worden behandeld, er niet 5 maar 4 overlijden. Oftewel: er moeten 17 patiënten worden behandeld om 1 overlijden te voorkomen (het number needed to treat). Dat is absoluut goed nieuws voor de behandeling van deze patiënten, maar plaatst de succeskans wel in perspectief.

Het perspectief wordt nog belangrijker bij de behandeling van patiënten die wel besmet zijn met het virus maar nog niet in het ziekenhuis zijn opgenomen. Voor die patiënten zou dankzij de nieuwe behandeling “de kans op een ziekenhuisopname met 70% afnemen”. Dat klinkt natuurlijk geweldig, een afname van 70%! Maar dat getal beschrijft een zogenaamd relatief risico, dat vaak mooi klinkt maar weinig concreets betekent. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat het absolute risico om in het ziekenhuis te worden opgenomen, door het medicijn daalt van 3% naar 1%. Dat betekent dat 50 patiënten met het medicijn moeten worden behandeld om 1 ziekenhuisopname te voorkomen. De genoemde “daling van 70%” betekent dus nadrukkelijk niet dat 7 van de 10 patiënten beter af zijn door het medicijn.

Tot slot vermeldt het Volkskrantbericht niet dat de onderzoeken waarop deze resultaten zijn gebaseerd nog niet officieel zijn gepubliceerd. Daarvoor is eerst nog beoordeling nodig door onafhankelijke onderzoekers.

Het nieuwe medicijn kan zeker een waardevolle aanvulling zijn op de spaarzame behandelmogelijkheden die er momenteel zijn. Maar de hoopgevende berichtgeving erover verdient dus wel enige nuancering.

Binnenkort verschijnt in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde een uitgebreid artikel over de voor- en nadelen van de behandeling.


Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.