Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Aflikken speentje beschermt mogelijk tegen allergieën bij baby’s”

26 november 2018

“Wie z’n kinderen wil beschermen tegen allergieën, doet er mogelijk goed aan hun speentjes niet onder de kraan of in kokend water schoon te maken, maar met de eigen mond.” Dit schrijft de Volkskrant naar aanleiding van recent gepresenteerde resultaten uit Amerikaans onderzoek. De onderzoekers ondervroegen 128 moeders over de manier waarop ze een gevallen fopspeen reinigden. Zo werden er 3 methoden vergeleken: steriliseren in kokend water of in de vaatwasmachine, wassen met water en zeep of ‘reinigen’ met het eigen speeksel. 30 moeders steriliseerden de fopspeen, 53 moeders reinigden met water en zeep en 9 moeders gebruikten hun eigen speeksel. Bij de baby’s werd op 3 momenten naar waarden van de immuunstof IgE gekeken: bij de geboorte, op de leeftijd van 6 maanden en op 18 maanden. Er werden lagere IgE-waarden gevonden bij de baby’s die hun fopspeen terugkregen nadat de moeder die met de mond had gereinigd.
De vraag is wat deze lagere waarden van de IgE-antistoffen in de praktijk betekenen. Deze waarden zijn namelijk niet rechtstreeks te vertalen naar het wel of niet hebben van allergie. Ontwikkelen deze kinderen later bijvoorbeeld minder hooikoorts of astma? Dat werd niet nagegaan. De onderzoekers benadrukken daarbij dat zij ook geen oorzaak-gevolgrelatie aantonen, wat met dit type onderzoek niet mogelijk is. Verder is de grootte van de onderzochte groep veel te klein om algemene conclusies te trekken en zijn vragenlijsten die peilen naar gedrag in het verleden niet altijd betrouwbaar. Bovendien wordt niet duidelijk of baby’s misschien wel vaker infecties opliepen als hun speen alleen werd gereinigd met speeksel in plaats van de andere methodes.
De resultaten zijn wel in lijn met eerder Zweeds onderzoek en ondersteunen de ‘hygiënehypothese’ van allergie: door meer contact met bacteriën op zeer jonge leeftijd zou de kans op allergieën in het latere leven afnemen. Maar of het reinigen van een fopspeen met speeksel van de moeder daar inderdaad ook aan bijdraagt is met dit huidige onderzoek dus niet te zeggen.

Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

In samenwerking met Gezondheid en Wetenschap

Tags:

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.