Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Wegscheren schaamhaar vergroot kans op soa”

07 december 2016

Bijna alle landelijke media schreven eerder deze week over een onderzoek naar schaamhaar en het risico op een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Uit een Amerikaanse enquête zou blijken dat mensen die vaak hun schaamhaar scheren, een grotere kans hebben op een soa.

Review door: redactie i.s.m. Gezondheid en Wetenschap
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier


Wat is er op te maken uit de titel?

De Volkskrant schrijft dat het wegscheren van schaamhaar de kans op een soa vergroot. In het Algemeen Dagblad staat een vrijwel identieke titel. “Schaamhaarscheerders meer kans op soa”, kopt De Telegraaf. NU.nl is iets voorzichtiger: “Schaamhaar scheren lijkt kans op soa te vergroten”.
Waar komen deze berichten precies vandaan? Wordt het scheren van schaamhaar hiermee afgeraden?

Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?

De nieuwsberichten baseren zich op Amerikaans onderzoek. 7580 Amerikanen tussen 18 en 65 jaar werden middels een vragenlijst ondervraagd over het scheren van schaamhaar, seksuele activiteit en een doorgemaakte soa. De ondervraagden werden ingedeeld in groepen op basis van hun gewoontes ten aanzien van het scheren van schaamhaar, variërend van ‘nooit’ tot ‘zeer regelmatig volledig scheren’ (12 of meer keer per jaar). Vervolgens werd gekeken hoeveel ondervraagden een soa hadden doorgemaakt. Hieruit bleek dat mensen die ‘vaak’ of ‘zeer regelmatig’ hun schaamhaar scheren, ook vaker een soa hadden doorgemaakt. Dit gold voor zowel soa’s die via de huid worden overgedragen (waaronder herpes en HPV), als ook voor soa’s die via slijmvliescontact worden overgedragen (zoals HIV, chlamydia en gonorroe).
De onderzoekers concluderen dat er een verband lijkt te bestaan tussen het scheren van schaamhaar en het risico op soa’s. Ze vermoeden dat huidwondjes die ontstaan tijdens het scheren als ingangspoort voor soa’s kunnen fungeren.

De onderzoekers benadrukken dat met hun onderzoek niet kan worden aangetoond dat het scheren daadwerkelijk de oorzaak is van het vaker hebben van een soa. Het kan bijvoorbeeld zijn dat mensen die vaker hun schaamhaar scheren, ook vaker onveilig vrijen. De onderzoekers geven aan dat hun vragenlijst hier geen informatie over gaf. Ze stellen bovendien dat het onderwerp van de vragen heeft kunnen zorgen voor oneerlijke of onvolledige antwoorden.
De onderzoekers besluiten dat verder onderzoek nodig is om het verband tussen het scheren van schaamhaar en het risico op soa’s verder te duiden. Ze schrijven dus nadrukkelijk niet dat ‘scheren van schaamhaar de kans op een soa vergroot’, zoals veel Nederlandse media wel deden.

Is dit echt iets nieuws?

Uit een eerder kleinschalig Frans onderzoek was gebleken dat er een verband bestaat tussen het scheren van schaamhaar en de kans op een bepaald soort genitale wratten. De Amerikaanse onderzoekers stellen dat zij nu voor het eerst op een uitgebreide manier een verband tussen scheren van schaamhaar en soa’s hebben onderzocht.

Wat kunnen we hier nu concreet mee?

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig hun schaamhaar scheren, vaker een seksueel overdraagbare aandoening hebben gehad. Of dat te maken heeft met het scheren of bijvoorbeeld met seksueel risicogedrag is echter onduidelijk. De onderzoekers benadrukken dat hun onderzoek hier geen uitspraak over kan doen. Desondanks meldden toch veel Nederlandse media dat ‘schaamhaar scheren de kans op soa vergroot’, wat op basis van dit onderzoek niet geconcludeerd kan worden. Het onderzoekt lijkt dus ook geen aanleiding om eventueel scheren van schaamhaar af te raden.

Tags:

Gerelateerde berichten

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.