Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Is er een onverwachte opleving van het RS-virus?

23 juni 2021

Verschillende media schrijven over het RS-virus, dat volgens dagblad Trouw ‘een onverwachte opleving’ beleeft. Het RS-virus is een veelvoorkomend verkoudheidsvirus waar sommige jonge kinderen ernstig ziek van kunnen raken. Inderdaad komt het doorgaans vooral in de winter voor (zie ook de uitleg hieronder). Maar onlangs werd er nog gewaarschuwd dat het virus dit jaar mogelijk al in de zomer kon opduiken, vermoedelijk als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus. Dat scenario blijkt nu dus uit te komen, al is het aantal bevestigde besmettingen nog lang niet zo hoog als tijdens epidemieën in voorgaande jaren. Het blijft hoe dan ook belangrijk het gebruikelijke advies te volgen om contact op te nemen met de huisarts als een kind slechter drinkt of benauwd wordt.

Het RS-virus

Het respiratoir syncytieel virus of RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. Het steekt jaarlijks de kop op ‘wanneer de r in de maand zit’, en vrijwel alle kinderen maken al in hun eerste jaar zo’n infectie door. De meeste krijgen er alleen een gewone verkoudheid van, maar vooral baby’s kunnen er ernstig ziek van worden. De belangrijkste klachten bij deze jongste kinderen zijn benauwdheid en slecht drinken. Bij ernstige benauwdheid kunnen de kinderen worden opgenomen in het ziekenhuis. Er bestaat geen medicijn tegen het virus – de infectie gaat uiteindelijk vanzelf weer over – maar er zijn verschillende manieren om de klachten te verlichten. Ongeveer 10% van de kinderen die bij de huisarts komen vanwege het RS-virus wordt in het ziekenhuis opgenomen (zo’n 2000 kinderen per jaar) en weer 10% daarvan (ongeveer 200 kinderen) komt op een intensive care afdeling terecht. Er overlijdt elk jaar een klein aantal kinderen door het RS-virus. Meestal zijn dat kinderen met al een ander medisch probleem waardoor zij extra gevoelig zijn voor een ernstiger beloop van de infectie. Voor die meest kwetsbare groep kleine kinderen is er een medicijn dat de kans op een ernstig beloop van de ziekte zou kunnen verkleinen, maar dat medicijn (een soort vaccin) moet aan twintig kinderen worden toegediend één ziekenhuisopname te voorkomen. Vorig jaar kwam een ander, vergelijkbaar vaccin in het nieuws (zie hier ons review en hier een artikel van het NTvG) maar dat is om verschillende redenen nog niet beschikbaar.

In de media is eerder geopperd dat ouders het RS-virus onvoldoende herkennen. Maar infectie met het RS-virus uit zich meestal in een verkoudheid die niet te onderscheiden is van een ander verkoudheidsvirus. Het is bovendien niet te voorspellen welk kind er wel of niet zieker gaat worden (sommige kinderen worden er zelfs helemaal niet ziek van) en er zijn geen medicijnen om de ziekte te bestrijden. Het is daarom zeker voor ouders en zelfs voor huisartsen vrijwel onmogelijk, maar ook niet nodig, om in te schatten of een kind wel of niet ziek is door het RS-virus. Het is vooral van belang om in te schatten of een kind nog voldoende kan drinken en niet te benauwd wordt, en zo nodig moet er verwezen worden naar het ziekenhuis – ongeacht of de klachten door het RS-virus worden veroorzaakt.

* Bovenstaande is een bewerking van een eerder review en een hoofdstuk uit ons boek Dokter, ik las in de krant dat…


Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.