Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Eerste succes in strijd tegen Huntington”

08 mei 2019

De Volkskrant schrijft dat er “hoop voor Huntington-patiënten” is: onderzoekers zouden een medicijn hebben gevonden dat “de aanmaak van een giftig eiwit fors verminderde”. In het wetenschappelijke tijdschrift dat de onderzoeksresultaten publiceerde wordt zelfs gesproken van “een baanbrekend onderzoek”.
De ziekte van Huntington is een ernstige erfelijke ziekte waarbij schadelijke eiwitten ontstaan die verschillende delen van de hersenen aantasten. De ziekte is niet te genezen en er bestaan zelfs geen medicijnen die de ziekte kunnen afremmen. Onderzoekers hebben nu een medicijn gevonden dat de hoeveelheid schadelijke eiwitten bij patiënten met Huntington doet afnemen, zonder ernstige bijwerkingen.
Daarbij moeten twee belangrijke kanttekeningen gemaakt:

  1. Het betreft hier een kleinschalig, kortdurend ‘beginfase-onderzoek’
  2. Bij het onderzoek is niet gekeken of patiënten ook daadwerkelijk minder klachten en/of een langere overleving hebben door het medicijn

Vooral dit tweede punt is van groot belang. Zo bleek onlangs bijvoorbeeld dat een ander medicijn de ‘schadelijke eiwitten’ van de ziekte van Alzheimer kon verminderen, maar bleek uit vervolgonderzoek dat patiënten die het medicijn kregen toegediend gek genoeg niet minder maar juist méér klachten kregen.
De resultaten van het onderzoek naar de ziekte van Huntington mogen, zeker gezien het huidige gebrek aan behandelopties, desondanks zeker ‘hoopgevend’ worden genoemd. Maar er is eerst nog meer onderzoek nodig voor kan worden ingeschat of patiënten daadwerkelijk baat hebben bij het medicijn. In het bericht in de Volkskrant wordt beschreven dat de komende jaren een groot internationaal onderzoek wordt opgezet, waaraan ook het Groningse UMCG en Leidse LUMC zullen meedoen.

Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Categorieën:

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.