Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Hond kan misschien zelfs aanval voorspellen”

01 maart 2020

Algemeen Dagblad schrijft dat er “na de blindengeleidehond en de politiehond nu een epilepsiehond” is. De hond zou alarm kunnen slaan en mogelijk zelfs een epilepsieaanval aan voelen komen. Epilepsie is een hersenaandoening die verschillende soorten aanvallen kan geven, van kortdurende afwezigheid tot hevige spiertrekkingen en bewusteloosheid.
In het nieuwsbericht komt een patiënte met epilepsie aan het woord die sinds enkele maanden meedoet aan een onderzoek naar de mogelijke hulp van speciaal getrainde honden. Zij zou inmiddels al de voordelen van de ‘epilepsiehond’ ervaren. Hoe honden epileptische aanvallen zouden kunnen herkennen is nog niet bekend.
Onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam willen nu nagaan “wat een epilepsiehond betekent voor de gezondheid en het welzijn van personen met moeilijk behandelbare epilepsie, en of de inzet van een epilepsiehond kosteneffectief is”.
Het kleinschalige Nederlandse onderzoek is in 2019 van start gegaan en zal drie jaar duren. Patiënten kunnen zich niet meer opgeven om hier nog aan deel te nemen. Het is nog niet bekend wanneer de eerste officiële onderzoeksresultaten worden verwacht.

Geschreven door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Gerelateerde berichten

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.