Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Kans op agressief borstkankertype mogelijk kleiner door mediterraan dieet”

12 maart 2017

Vorige week verscheen op NU.nl het nieuwsbericht dat vrouwen “de kans op een hormoonongevoelige borstkanker flink kunnen verkleinen door een mediterraan dieet te volgen”. Het bericht komt voort uit onderzoek door het Maastrichtse Universitair Medisch Centrum.

Review door de redactie i.s.m. Gezondheid en Wetenschap
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier


Wat is er op te maken uit de titel?

Vrouwen die de overgang achter de rug hebben, zouden de kans op hormoonongevoelige borstkanker flink kunnen verkleinen door een ‘mediterraan dieet’ te volgen. Wat is hormoonongevoelige borstkanker? Hoeveel kan deze kans verkleind worden? En moeten vrouwen voortaan dit dieet volgen?

Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?

Gedurende twintig jaar volgden onderzoekers van de universiteit van Maastricht meer dan 60.000 vrouwen tussen de 55 en 69 jaar oud. Doel van het onderzoek was om te kijken of er een verband is tussen het volgen van een mediterraan dieet en borstkanker. De onderzoekers beschreven het mediterraan dieet als bestaande uit veel fruit, groenten, volkoren producten, vis en olijfolie.

Het onderzoek startte in 1986 waarbij vrouwen gevraagd werd een vragenlijst over hun eetgewoonten in te vullen. Ook werd gevraagd naar roken, alcoholconsumptie, gewicht en het beoefenen van een sport.
De vrouwen waarvan de eetgewoonten het meest in de buurt kwamen van een mediterraan dieet, waren gemiddeld hoger opgeleid en sportiever. Daarentegen bleken vrouwen, die eetgewoonten hadden die het minst leken op een mediterraan dieet, vaker te roken, hadden minder vaak kinderen en vaker familieleden met borstkanker. In twintig jaar tijd ontwikkelden 3354 vrouwen borstkanker. De onderzoekers vonden geen verband tussen borstkanker en het volgen van een mediterraan dieet.

Sommige vormen van borstkanker groeien sneller door de hormonen oestrogeen en progesteron. Andere vormen van borstkanker worden juist niet beïnvloed door deze hormonen: zogeheten ‘hormoonongevoelige borstkanker’. Ongeveer 30 procent van alle vormen van borstkanker is hormoonongevoelig. In het algemeen heeft deze vorm een slechtere prognose. Als de onderzoekers alléén naar de resultaten keken van vrouwen die deze hormoonongevoelige borstkanker hadden, werd wel een verband met het dieet gezien: vrouwen met een mediterraan dieet liepen 40% minder risico om hormoonongevoelige borstkanker te ontwikkelen.
Echter betekent dit niet dat dit lagere risico ook veróórzaakt wordt door het dieet. Ook is het belangrijk te beseffen dat de eetgewoonten door middel van een vragenlijst zijn afgenomen. Hierdoor zouden de daadwerkelijke eetgewoonten misschien niet helemaal kunnen overeenkomen met dat wat de vrouwen hierover hebben ingevuld. Daarbij is het niet uitgesloten dat vrouwen gedurende deze twintig jaar anders zijn gaan eten.

Is dit echt iets nieuws?

Er wordt al lange tijd onderzoek gedaan naar eigenschappen die een positieve of negatieve invloed hebben op het krijgen van borstkanker. Welke mogelijke invloed eetgewoonten hebben op het krijgen van borstkanker is nog niet helemaal bekend. Uit het Maastrichtse onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat vrouwen met mediterrane eetgewoonten minder vaak hormoonongevoelige borstkanker krijgen. Maar deze vrouwen bleken óók sportiever te zijn en hadden vaker kinderen. Van deze eigenschappen is al bekend dat deze de kans op het krijgen van borstkanker verminderen. De exacte rol van het dieet is daarom moeilijk uit dit onderzoek te bepalen.

Wat kunnen we hier nu concreet mee?

Recent onderzoek laat zien dat vrouwen die een mediterraan dieet volgen, minder vaak een hormoonongevoelige vorm van borstkanker krijgen. Of deze verlaagde kans ook daadwerkelijk veróórzaakt wordt door het dieet, is met dit onderzoek niet aangetoond. Vrouwen die een dergelijk dieet volgden waren bijvoorbeeld ook sportiever en hadden vaker kinderen. De “mogelijke” rol, zoals de kop van NU.nl vermeldt, van het mediterraan dieet blijft daarom vooralsnog onduidelijk.

Categorieën:

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.