Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Borstkankerpatiënt genezen door afweertherapie”

10 juni 2018

Onder meer NRC schrijft over een patiënt met uitgezaaide borstkanker die lijkt genezen “na een experimentele behandeling met haar eigen afweercellen”. Met bijgevoegde plaatjes van CT-scans wordt beschreven dat de uitgezaaide kanker is verdwenen, en, nu al bijna 2 jaar sinds de behandeling, nog steeds niet is teruggekomen. De patiënt maakt deel uit van een grotere groep patiënten die in onderzoeksverband worden behandeld met hun eigen witte bloedcellen. Voor het onderzoek wordt bij iedere patiënt bekeken welke witte bloedcellen specifiek op hun soort kanker gericht zijn. Deze speciale witte bloedcellen worden vervolgens in het laboratorium ‘gekweekt’: vermenigvuldigd tot grote aantallen. Daarna worden de witte bloedcellen weer in de bloedbaan van de patiënt gebracht. Deze experimentele vorm van behandeling bleek eerder werkzaam bij huidkanker (melanoom) en wordt nu onderzocht bij patiënten met andere vormen van kanker.

Zowel NRC als de onderzoekers zelf schrijven duidelijk dat dit ‘slechts één patiënt’ is bij wie de behandeling zo goed lijkt te werken. Werking en bijwerkingen op langere termijn moeten bovendien nog worden afgewacht. Maar, stellen de onderzoekers, “dit resultaat vertegenwoordigt een nieuwe vorm van immuuntherapie voor de behandeling van bepaalde soorten kanker”.
De behandeling vindt momenteel nog slechts plaats bij een kleine groep patiënten in onderzoeksverband: of en voor wie deze ‘experimentele behandeling’ toekomstig beschikbaar komt, is nu nog niet bekend.

Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.