Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Vitamine B3 kan miskramen voorkomen”

14 augustus 2017

Begin augustus meldde onder andere NU.nl dat vitamine B3 “erg werkzaam zou zijn bij het voorkomen van miskramen of geboortedefecten”. Aanleiding voor het nieuws is een artikel gepubliceerd in een vooraanstaand Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift. Uit dit artikel blijkt echter dat de onderzoekers helemaal niet naar miskramen hebben gekeken. En het effect van vitamine B3 op het voorkómen van aangeboren afwijkingen hebben zij alleen onderzocht bij muizen.

Review door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier


Wat is er op te maken uit de titel?

Het innemen van vitamine B3  zou miskramen kunnen voorkomen. Betekent dit dat zwangere vrouwen voortaan deze vitamine moeten slikken om de kans op een miskraam te verkleinen? En geldt dit voor alle zwangere vrouwen?

Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?

Australische onderzoekers hebben geprobeerd om de oorzaak van verschillende aangeboren afwijkingen te achterhalen. Zij bestudeerden dus geen miskramen, maar keken naar aangeboren afwijkingen zoals hartafwijkingen, onvolledig aangelegde ruggenwervels en afwijkende ledematen.
In vier families waarin kinderen voorkwamen met dergelijke aangeboren afwijkingen werd het volledige DNA bij alle familieleden in kaart gebracht. Hierbij vonden de onderzoekers twee afwijkende genen, waarvan zij vermoedden dat deze de oorzaak waren van de aangeboren afwijkingen. Deze afwijkende genen bleken te zorgen voor een tekort aan het enzym NAD.
Vervolgens hebben de onderzoekers muizen genetisch aangepast, zodat zij geen NAD konden aanmaken. De nakomelingen van deze muizen bleken bij de geboorte vergelijkbare aangeboren afwijkingen te hebben, of werden zelfs dood geboren. De onderzoekers stelden hierop vast dat een tekort aan het enzym NAD bij de moeder, leidt tot aangeboren afwijkingen bij het kind.

De hoeveelheid van het enzym NAD in het lichaam kan toenemen door het eten van vitamine B3. Wanneer de genetisch aangepaste, zwangere muizen voldoende vitamine B3 kregen toegediend, werden hun nakomelingen geboren zónder aangeboren afwijkingen. De onderzoekers concluderen hieruit dat wanneer aangeboren afwijkingen veroorzaakt worden door een fout in één van de genen betrokken bij de vorming van NAD, dit mogelijk voorkómen kan worden door het suppleren van vitamine B3.
De onderzoekers vermoeden dat zwangere vrouwen voor en tijdens de zwangerschap een dosis vitamine B3 zouden moeten slikken die tienmaal zoveel is als in een gemiddeld dieet, maar hier hebben zij geen onderzoek naar gedaan. Het is daarom niet bekend of vitamine B3 werkzaam en veilig is als supplement tijdens de zwangerschap bij de mens. Bovendien is niet onderzocht welke zwangere vrouwen hier dan wel of niet voor in aanmerking zouden komen.

Volgens het Voedingscentrum is de kans op een tekort aan vitamine B3 over het algemeen uiterst klein en kan overdosering door hoog gedoseerde supplementen nadelige gevolgen hebben.

Is dit echt iets nieuws?

Ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Wanneer het slikken van een vitaminesupplement de kans hierop zou verkleinen of zelfs zou voorkómen, dan zou dit groot nieuws zijn. Het onderzoek waarnaar dit nieuwsbericht verwijst, leidt echter niet tot deze conclusie. Zij hebben wel ontdekt dat vitamine B3 helpt om aangeboren afwijkingen te voorkómen bij muizen met bepaalde genetische afwijkingen. Maar over werkzaamheid en veiligheid bij de mens zegt dit nog niets.

Wat kunnen we hier nu concreet mee?

In tegenstelling tot NU.nl’s kop “Vitamine B3 kan miskramen voorkomen”, hebben Australische onderzoekers helemaal niet aangetoond dat deze vitamine miskramen kan voorkómen. Deze onderzoekers concluderen op basis van onderzoek bij muizen dat het slikken van extra vitamine B3 mogelijk een rol kan spelen bij het voorkómen van aangeboren afwijkingen. Hier is echter eerst meer onderzoek voor nodig. Op dit moment heeft het onderzoek daarom geen consequenties voor zwangere vrouwen en is er nu geen advies om extra vitamine B3 voor of tijdens de zwangerschap te slikken.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.