Stem op jouw favoriete kandidaat voor De NuanceRing 2021!

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Pim French en Martin van den Bent winnen De NuanceRing 2021!


Pim French en Martin van den Bent hebben De NuanceRing 2021 gewonnen! De onderzoekers van het Rotterdamse Erasmus MC kregen na een spannende ontknoping de meeste stemmen en mogen daarom dit jaar De NuanceRing in ontvangst nemen. Van harte gefeliciteerd!!
De bekendmaking was dinsdagochtend 18 januari live te horen op NPO Radio 1: luister hier terug.

 

 

Universitair hoofddocent neurologie Pim French doet samen met hoogleraar neuro-oncologie Martin van den Bent onderzoek naar een mogelijke nieuwe behandeling voor een zeldzame hersentumor. Zij werden door de redactie van Dokter Media genomineerd voor De NuanceRing vanwege hun nuancerende uitspraken in een persbericht over hun eigen onderzoek. En met iets meer dan de helft (53%) van alle stemmen zijn zij tot winnaar van De NuanceRing 2021 uitgeroepen.

Dit zijn enkele reacties van mensen die op Pim en Martin hebben gestemd:

“Het eerlijk communiceren over medisch onderzoek, waarbij de ambitie en het einddoel goed naar voren komen maar ook de risico's, is zeer belangrijk om mensen goed te informeren. Het nadenken over de ontvanger van de boodschap is iets dat deze heren goed doen en in deze tijden is gebleken hoe ontzettend belangrijk dat is.”

"Over deze ernstige vorm van kanker verschijnen regelmatig onterechte claims met valse hoop voor de patiënt als gevolg. Dit is een voorbeeld van hoe het wel moet."

“Als onderzoeker is het verleidelijk om onderzoeksresultaten rooskleuriger te doen voorkomen dan ze zijn. Vaak is dat dan het begin van onjuiste berichtgeving. Het is daarom prijzenswaardig dat deze onderzoekers zo genuanceerd blijven over hun eigen onderzoek.”

"Hoop op een effectieve behandeling is voor deze patiëntengroep belangrijk, maar eerlijke en genuanceerde informatie essentieel. Valse hoop is geen oplossing."

"Met nuancering valse hoop verminderen. Dat is eerlijke geneeskunde!"
-----

De redactie van Dokter Media onderschrijft deze reacties volledig.
Pim en Martin krijgen De NuanceRing binnenkort uitgereikt, zodra hun namen in de glazen stolp zijn gegraveerd.


De redactie van Dokter Media wil Remi Lehmann en Maaike Vos & Coen Nij Bijvank graag nogmaals feliciteren met hun nominatie, die op deze webpagina zal blijven staan. Hieronder lees je enkele reacties van lezers die hun stem op Remi of Maaike & Coen hebben uitgebracht.

De NuanceRing

Ongenuanceerde medische nieuwsberichten zijn van invloed op patiënten, artsen en andere lezers van het nieuws: ze leiden tot valse hoop bij de patiënt en diens naasten, en artsen melden dat patiënten een verkeerd beeld krijgen over hun ziekte of behandelmogelijkheden. Bovendien leidt ongenuanceerde berichtgeving tot een minder betrouwbaar beeld van media.

De redactie van Dokter Media vindt dat het genuanceerd en concreet brengen van medisch nieuws beloond moet worden. Daarom reikt Dokter Media sinds 2021 op 18 januari (de verjaardag van Dokter Media)
De NuanceRing uit: een jaarlijkse prijs voor de beste of meest originele bijdrage aan het tot stand komen van genuanceerd medisch nieuws.

Alle personen, afdelingen en instanties die zich hebben ingezet om medisch nieuws – in landelijke media – op een genuanceerde wijze te brengen, zoals journalisten, redacties, onderzoekers en communicatieafdelingen maken kans.

Uit verschillende inzendingen nomineert onze redactie drie kandidaten, waarna lezers en volgers van Dokter Media gedurende een week kunnen stemmen op hun favoriet. De genomineerde met de meeste stemmen wint De NuanceRing.

Hieronder vind je informatie over de overige genomineerden van 2021.

 

Over De NuanceRing

We zijn bijzonder verheugd dat de geweldige mensen van Oogst Goudsmeden deze prachtige ring voor ons beschikbaar hebben gesteld:

"De ring symboliseert verdieping, details en gelaagdheid, heeft vele verschillende hoeken en laat je zien dat er meer te ontdekken is dan je op het eerste gezicht kan zien."

De blaadjes van de bloem staan symbool voor de verschillende schakels (zoals de onderzoeker, de communicatieafdeling van het onderzoeksinstituut, de journalist en de eindredactie van het medium) die samen tot een mooie genuanceerde communicatie van onderzoeksresultaten moeten komen.

Met deze ring hebben we van De NuanceRing een echte trofee kunnen maken. De NuanceRing is een wisseltrofee: de naam van de winnaar wordt ieder jaar in de glazen stolp gegraveerd en de winnaar mag de trofee een jaar lang bij zich houden.

 

De eerdere winnaars van De NuanceRing:

2020: Harriëtte Koop

Enkele reacties van mensen die op Maaike en Coen hebben gestemd:

“Een goed voorbeeld van hoe journalistiek zou moeten zijn: het raadplegen van verschillende experts en op basis daarvan een helder overzicht van feiten geven zonder zelf in emoties te vervallen.”

“Goede nuanceringen van een belangrijke recente ontwikkeling in een pandemie, gebracht op een groot platform in een gepolariseerd debat."

"Omdat juist tijdens iets wat zo vluchtig en groot is als covid, rustig blijven en naar de feiten kijken van het grootste belang is."

“Kritische journalistiek en nuancering is zo belangrijk in tijden van angst in de samenleving en ongenuanceerde conclusies in de media. Een moedig en noodzakelijk artikel. Ga zo door!”

 

Maaike Vos en Coen Nij Bijvank (Nieuwsuur)
44% van de stemmen

Voor het bericht Nieuw vaccin nodig door omikron? 'Virus is waarschijnlijk resistenter'.


Eind november 2021 verschenen de eerste nieuwsberichten over een mogelijke nieuwe variant van het coronavirus. Deze omikron-variant leidde al snel tot speculaties over een verhoogde besmettelijkheid en een snelle toename van ziektegevallen en ziekenhuisopnames.

Juist in die vroege, nog onzekere tijd schreven Nieuwsuur-redacteuren Maaike Vos en Coen Nij Bijvank een mooi, genuanceerd en overzichtelijk artikel over de omikron-variant. Waar in andere media veel nadruk lag op angst voor de mogelijk snelle toename in ziektegevallen, liet het bericht van Vos en Nij Bijvank zien dat het ook zou kunnen dat de nieuwe virusvariant mensen juist minder ernstig ziek zou kunnen maken – een eigenschap van de omikron-variant waar pas later ook in andere media aandacht voor zou komen. In het bericht werd verder stilgestaan bij de tot dan toe beschikbare informatie over effectiviteit van de beschikbare vaccins, en de vraag of het nodig en mogelijk zou zijn om een nieuw vaccin te ontwikkelen.

Het bericht was daarom een zo concreet en genuanceerd mogelijk overzicht van een op dat moment verder nog onzeker onderwerp, waarover vooral ook veel ongenuanceerde berichten verschenen.

In een reactie op hun nominatie voor De NuanceRing 2021 schrijven Maaike Vos en Coen Nij Bijvank:

"De vondst van een nieuwe virusvariant gaat altijd gepaard met een bepaalde mate van paniek en angst. Wij zijn daarom op zoek gegaan naar de feiten: wat weten we al en zeggen de gegevens die nu bekend zijn iets over de toekomstige scenario's? We hebben verschillende wetenschappers ondervraagd om die feiten en duiding boven water te krijgen. Zo konden we helderheid verschaffen in een situatie die toch het risico loopt vertroebeld te raken door emoties en overhaaste conclusies."

Enkele reacties van mensen die op Remi hebben gestemd:

“Er zijn te veel journalisten die erg slordig zijn met hun sensatie-nieuws. Lehmann is een zeer positieve uitzondering.”

“Lehmann laat een gewogen beeld zien. Daar waar de onderzoekers wat doorgeschoten zijn, zet hij ze weer op hun plek.”

"Een effectief vaccin zou een ongekend succes zijn in de strijd tegen malaria en grote impact hebben op vele gebieden in de wereld. Dit bericht brengt hoop, maar nog geen hosanna."

“Helder, eerlijk en realistisch!”

 

Journalist Remi Lehmann (freelance journalist, Algemeen Dagblad)
3% van de stemmen

Voor het nieuwsbericht 'Grote doorbraak' in onderzoek naar malariavaccin.


In het voorjaar van 2021 werden de resultaten gepubliceerd van een onderzoek naar een vaccin tegen malaria. De onderzoekers zelf noemden die resultaten 'een grote doorbraak'. Het gebeurt vaker dat onderzoekers zo enthousiast zijn over hun eigen onderzoek, maar regelmatig blijkt het optimisme voorbarig geweest. Helaas zijn de ongenuanceerde uitspraken dan vaak al overgenomen door media en heeft het ongenuanceerde nieuws zich kunnen verspreiden.

Freelance journalist Remi Lehmann schreef een nieuwsbericht over het onderzoek, maar liet zich niet zomaar meenemen in de stellige uitspraken van de onderzoekers. Hij maakte duidelijk dat de woorden 'grote doorbraak' van de onderzoekers zelf waren. Daarbij benadrukte hij al in de inleiding van zijn bericht dat de onderzoeksresultaten bovendien nog niet waren beoordeeld door onafhankelijke onderzoekers. Daarmee temperde Lehmann al direct te hoge verwachtingen bij het onderzoek.

Het nieuwsbericht vervolgde met een mooie bondige samenvatting van het onderzoek, een voorzichtige schets van het mogelijke wereldwijde belang ervan, en – na een tweede waarschuwing voor de nog ontbrekende beoordeling door onafhankelijke onderzoekers – uitleg over hoe het onderzoek nu verder gaat. Tussendoor legde Lehmann ook nog kort uit hoe het onderzoek naar een malariavaccin ook heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van coronavaccins.

Het nieuwsbericht, dat een bewerking was van een uitgebreider bericht dat Lehmann schreef voor het Belgische Het Laatste Nieuws, was daarmee een bondige en genuanceerde beschrijving van belangrijk onderzoek. Maar dan zonder de voorbarige stelligheid van de onderzoekers zelf.

In een reactie op zijn nominatie voor De NuanceRing 2021 schrijft Remi Lehmann:

"Hoopvolle berichten zijn het fijnst om te schrijven, zeker te midden van een pandemie. Maar we moeten meningen van feiten blijven scheiden om onze
lezers eerlijk te informeren. Ik probeer te vertellen wat we wél, en wat we niet weten. Als journalisten beïnvloeden we – of we dat nu willen of niet – ook het vertrouwen dat mensen in de (medische) wetenschap hebben."


N.B.: Wij kregen dit jaar meerdere tips over mensen die op genuanceerde wijze informatie over het coronavirus verspreiden, door bijvoorbeeld bijdrages aan tv-programma's en berichten of discussies op sociale media. Wij hebben daar grote waardering voor, maar De NuanceRing is er voor bijdrages aan het tot stand komen van genuanceerde medische nieuwsberichten. Het aanbrengen van context bij dat nieuws is enorm belangrijk en prijzenswaardig, maar niet waar De NuanceRing zich op richt.


Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.