Dokter Media in de media

Dokter Media verschijnt zelf ook met enige regelmaat in de media. We hebben hieronder een aantal van die berichten op een rijtje gezet. Lees, kijk of luister die zo nog eens rustig terug!

Bekijk voor alle berichtgeving rond ons boek Dokter, ik las in de krant dat... deze speciale webpagina

Aandacht voor De NuanceRing 2022

In verschillende media was rond 18 januari aandacht voor onze nominaties en uitreiking van De NuanceRing:

Bij Villamedia
Bij Medisch Contact
Op website kno.nl
In Arts&Auto

Lees hier alles over De NuanceRing:

In tv-programma Argos-Medialogica

Op zondag 18 december 2022 verscheen op NPO2 de uitzending "Nooit meer kanker" van Argos-Medialogica (omroep VPRO-HUMAN). In het programma worden berichten rond nieuwe behandelingen voor kanker bekeken. Aan de hand van onderzoek en interviews wordt duidelijk dat veel van deze berichten ongenuanceerd waren en tot valse hoop en andere onwenselijke gevolgen hebben geleid. In de uitzending komt ook onze hoofdredacteur Lester du Perron aan het woord.

Bekijk de uitzending hier terug:

Interview in Laboratoriumgeneeskunde

Laboratoriumgeneeskunde is het tijdschrift van de Nederlandse Vereniging voor Klinisch Chemici en Laboratoriumgeneeskunde (NVKC). In de najaarseditie van 2022 stond een uitgebreid interview met onze hoofdredacteur Lester du Perron, over de zin en onzin van zelftests en zelfdiagnostiek. 

Lees het interview hier terug:

Uitreiking van De NuanceRing 2021

Onderzoekers Pim French en Martin van den Bent hebben De NuanceRing 2021 gewonnen.

Onze directeur Tijs Stehmann maakte dat live op NPO Radio 2 bekend:

In de uitzending bij 1Vandaag

Eind 2021 schreven media in binnen- en buitenland dat het medicijn Viagra zou kunnen helpen bij de ziekte van Alzheimer. Die hoopgevende berichten bleken echter nog veel te voorbarig. In een review gaven wij uitleg bij het achterliggende onderzoek, en beschreven we hoe vergelijkbare nieuwsberichten al vaker tot valse hoop hebben geleid.

Tv-programma 1Vandaag maakte een item over de nieuwsberichten en lichtte daarbij ons review uit:

Op NPO Radio 5

Begin december 2021 bracht het ministerie van VWS een "handreiking desinformatie in coronatijd" uit, om "mensen in de zorg, het onderwijs of andere publieke organisaties" te ondersteunen. In de handreiking staat allerlei informatie: uitleg over het verschil tussen desinformatie en misinformatie, tips om desinformatie te herkennen en adviezen hoe je er een gesprek over kunt voeren over. De handreiking sluit daarmee volledig aan op de presentatie die wij eerder samen met DROG gaven bij het ECP Jaarfestival.Astrid de Jong van NPO Radio 5 belde met onze hoofdredacteur Lester du Perron om het verschijnen van de handreiking en het belang van juiste medische informatie te bespreken:

In het Utrecht Student Journal

Het Utrecht Student Journal – een tijdschrift voor en door studenten geneeskunde, biomedische wetenschappen en klinische gezondheidswetenschappen van de Universiteit van Utrecht – publiceerde in het septembernummer van 2021 een interview met onze redacteur Anouk de Wit en directeur Tijs Stehmann (bladzijde 20).

Dokter Media in Amerikaans vaktijdschrift JAMA

Onze hoofdredacteur Lester du Perron schreef samen met Marleen Finoulst, hoofdredacteur van het Belgische Gezondheid en Wetenschap, een reactie op onderzoek naar ongenuanceerd medisch nieuws. In een ingezonden brief wijzen zij erop dat artsen en onderzoekers zelf ook een verantwoordelijkheid hebben bij het zorgen voor genuanceerd medisch nieuws en juiste informatie voor patiënten.
Deze ingezonden brief werd gepubliceerd in het grote Amerikaanse vaktijdschrift JAMA Internal Medicine.

"When medical professionals are interviewed by journalists or asked for their opinion on research or health news, they should be keenly aware of the substantial influence that any overstated or premature claims can have on patient expectations."

Lees de ingezonden brief hier terug:

Artikel in het NTvG

Onlangs besteedde het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) aandacht aan onderzoek naar ongenuanceerd medisch nieuws. Onze hoofdredacteur Lester du Perron schreef een kritisch commentaar bij dat onderzoek. In zijn artikel schrijft hij dat journalisten niet alleen verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van medisch nieuws, maar dat artsen en onderzoekers daar zelf ook een belangrijke rol bij spelen.

"Het is te makkelijk om de schuld bij 'de media' te leggen; wij artsen en onderzoekers moeten hier ook de hand in eigen boezem steken."

Het artikel is na gratis registratie online terug te lezen:

In de OK-krant

In de augustus-editie van de OK-krant staat een groot artikel over Dokter Media. De OK-krant is de krant voor medewerkers van operatiekamers (OK's).
De OK-krant is t.z.t. online terug te lezen:

In het Amsterdam Medical Student journal

In het Amsterdam Medical Student Journal – waarin medisch studenten de kans wordt geboden om ervaring op te doen met wetenschappelijk schrijven – stond in juli 2021 een interview met onze redacteur Donica Lodder en hoofdredacteur Lester du Perron (bladzijde 35).

Rodi Media Zorgspecial

Op vrijdag 2 juli verscheen een interview met de redactie van Dokter Media in de Zorgspecial van Rodi Media. In het interview vertellen we onder meer over het hoe en waarom van Dokter Media en staan we stil bij het medische nieuws tijdens de coronapandemie.
Om het interview terug te lezen:

'Op de bres' in Plus Magazine

In het mei-nummer van Plus Magazine ('het grootste maandblad van Nederland') stond een interview met onze hoofdredacteur Lester du Perron.
Artikelen uit Plus Magazine zijn tijdelijk terug te lezen via Plus Online:

Leestip in IP Magazine

Ons boek Dokter, ik las in de krant dat... werd uitgelicht als leestip in het april-nummer van IP Magazine, het vakblad voor informatieprofessionals. IP Magazine is alleen te lezen voor abonnees.
Een overzicht van IP Magazine vind je hier:

Uitgebreid artikel in Operationeel

In het maart-nummer van Operationeel stond een uitgebreid artikel over Dokter Media. Niet alleen onze website en berichten werden besproken, maar ook ons boek Dokter, ik las in de krant dat... werd in de schijnwerpers gezet. Operationeel is een vaktijdschrift voor operatieassistenten en anaesthesiemedewerkers.
Het tijdschrift is t.z.t. hier terug te lezen:

Interview met Isdatechtzo.nl

De website isdatechtzo.nl is gemaakt om bezoekers te informeren over de werking van nepnieuws en hoe je kunt herkennen of een bericht betrouwbaar is. Voor een artikel op hun website werd onze hoofdredacteur Lester du Perron geïnterviewd over het belang van nuance en duiding bij medisch nieuws.
Om het hele interview te lezen:

Interview in Arts en Auto

In het maart-nummer van Arts en Auto, het tijdschrift van de Vereniging voor Arts en Auto (VvAA), stond een interview met Dokter Media in de rubriek Ondernemen. Om het hele interview te lezen:

Harriëtte Koop wint De NuanceRing 2020

Op maandagochtend 18 januari, de 5e verjaardag van Dokter Media, maakte Lester live op NPO Radio 1 bekend dat wetenschapsvoorlichter Harriëtte Koop de winnaar is van de eerste editie van De NuanceRing, de prijs voor de beste of meest originele bijdrage aan het genuanceerd brengen van medisch nieuws. Luister het fragment hieronder terug:

Bij dr Kelder & co

Op zaterdag 12 december was Tijs namens de redactie te gast in het programma dr Kelder & co van Jort Kelder, op NPO Radio 1. Luister het programma hieronder terug:

Interview in Elsevier Weekblad

In Elsevier Weekblad nummer 47 staat een uitgebreid interview met Lester en Tijs over Dokter Media, en natuurlijk de verschijning van ons boek Dokter, ik las in de krant dat...

Elsevier Weeklad is los te koop. Abonnees kunnen het interview ook online teruglezen:

Recensie in de Volkskrant

Deze mooie recensie verscheen 13 november op volkskrant.nl en in de gedrukte krant van 14 november.
Via onderstaande link kun je de hele recensie teruglezen:

Interview in De Telegraaf

Dit paginagrote interview in De Telegraaf verscheen op donderdag 29 oktober in de gedrukte versie van de krant, en niet lang daarna ook online. Via de link hieronder lees je het hele interview:

Bij Spijkers met Koppen

Op zaterdag 25 oktober waren Lester en Tijs te gast in het radioprogramma Spijkers met Koppen van Felix Meurders en Dolf Jansen op NPO Radio2. Kijk en luister het interview hier terug:

Interview in Interne Geneeskunde

Deze zomer werden we geïnterviewd voor een artikel in Interne Geneeskunde, het magazine van de Nederlandse Internistenvereniging. Het artikel is hier terug te lezen, op pagina 13:

Medisch Contact over onze redactieuitbreiding

Onze redactieuitbreiding ging niet onopgemerkt voorbij; naast aandacht in De Jonge Specialist verscheen er ook een bericht op de website van Medisch Contact. Lees het stuk hieronder terug:

Dokter Media in Huisarts & Wetenschap

Eerder dit jaar spraken Tijs en Lester met journalist Frank van Wijck over Dokter Media. Dit interview verscheen begin april online en stond een week later in de gedrukte versie van het vaktijdschrift Huisarts & Wetenschap.

Lees het interview hier terug:

In het magazine van De Jonge Specialist

In maart 2020 stond er een interview met Dokter Media in het tijdschrift van artsenorganisatie De Jonge Specialist. Arts in opleiding (AIOS) urologie Geerke Dijkema sprak met Tijs en Lester over Dokter Media en de combinatie met hun werk als arts in opleiding tot specialist.

Bekijk hier het tijdschrift, met het interview op blz 20-21:

Check, check, deskundigen-check

Op vrijdag 13 december 2019 verscheen in Villamedia, het tijdschrift van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten, een artikel over factchecken. Arno van ’t Hoog interviewde Tijs over de ervaringen van Dokter Media op dit gebied.

Lees het artikel hier terug:

'Chocolade is gezond': 5 x medische nieuwsberichten die niet kloppen

Op vrijdag 15 november 2019 schreef LINDA.nl een artikel over Dokter Media, met uitleg bij vijf ongenuanceerde medische nieuwsberichten.

Lees het artikel hier terug:

Dokter Media in het tv-programma Pauw op NPO1.

Op maandag 21 oktober 2019 waren we te gast in het tv-programma Pauw op NPO1. We spraken daar over de klacht die we hadden ingediend tegen het tv-programma Dokters van morgen (zie ook hieronder).

Bekijk hier het hele fragment terug:

Dokter Media in de Volkskrant

Op donderdag 17 oktober 2019 schreef de Volkskrant over een klacht die wij hadden ingediend tegen het tv-programma Dokters van morgen. Het programma besteedde eerder op ongenuanceerde en grotendeels ongefundeerde wijze aandacht aan de ‘genezende effecten’ van vasten op ernstige ziektes zoals reuma en kanker.

Lees hier het bericht terug:

Dokter Media in Medisch Contact

Ook Medisch Contact schreef over de klacht die wij indienden tegen het tv-programma Dokters van morgen.

Lees hier het bericht in Medisch Contact terug:

Dokter Media in de Volkskrant

Op dinsdag 8 oktober 2019 stonden we met een paginagroot artikel in de Volkskrant. Ellen de Visser interviewde ons over de vernieuwing van onze website en onze ervaringen sinds we Dokter Media zo’n vijf jaar terug bedachten.

Lees hier het hele interview terug:

Dokter Media in Spraakmakers op NPO Radio 1

Tussen januari en april 2018 waren we wekelijks te gast met onze eigen rubriek ‘Dokter Media’ in het programma Spraakmakers van NPO Radio 1.

Kijk en luister hier alle fragmenten terug:

Dokter Media op BNR Nieuwsradio

Op 5 september 2017 waren we te gast in het radioprogramma van Roelof Hemmen op BNR Nieuwsradio.

Luister de uitzending hier terug:

Amerikaans tijdschrift eLIFE

Op 15 maart 2017 publiceerde het Amerikaanse tijdschrift eLIFE een artikel over de uitleg van wetenschappelijke artikelen. Journalist en auteur van het artikel Bridget Kuehn belde daarvoor met onze redactie om ook de ervaringen van Dokter Media te beschrijven.

Lees het artikel hier terug:

NJ DM

Nieuwe Journalistiek

In februari 2017 schreef de Nieuwe Journalistiek een serie artikelen over factchecken. In twee van de artikelen werd ook Dokter Media besproken.

Lees die artikelen hier en hier terug.

Arts in Spe

Op 26 februari 2016 publiceerde Arts in Spe een interview met Tijs over het ontstaan en het doel van Dokter Media.

Lees hier het interview terug:

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

Eind januari 2016 besteedde ook het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde aandacht aan onze start met Dokter Media.

Lees hier het bericht terug:

DM Max TV

Omroep Max

Kort nadat onze website werd gelanceerd schreef Omroep Max een bericht over Dokter Media en kwam er een cameraploeg langs voor een interview.

Lees hier het bericht terug.

Kijk hier het tv-fragment terug.

De Nieuws BV van NPO Radio 1

Op de dag dat onze website werd gelanceerd waren we onder meer te gast in De Nieuws BV van NPO Radio 1.

Kijk en luister het hele fragment hier terug:

Artikel in de Volkskrant

Op maandag 16 januari 2016 stonden we met een groot artikel in de Volkskrant. Mickey Steijaert interviewde ons kort voor de officiële website van Dokter Media werd gelanceerd.

Lees hier het interview terug:

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.