In de media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Dokter Media in de media

Dokter Media verschijnt zelf ook met enige regelmaat in de media. We hebben hieronder een aantal van die berichten op een rijtje gezet. Lees, kijk of luister die zo nog eens rustig terug!

Bekijk voor alle berichtgeving rond ons boek Dokter, ik las in de krant dat... deze speciale webpagina

JAMA3

Dokter Media in Amerikaans vaktijdschrift JAMA

Onze hoofdredacteur Lester du Perron schreef samen met Marleen Finoulst, hoofdredacteur van het Belgische Gezondheid en Wetenschap, een reactie op onderzoek naar ongenuanceerd medisch nieuws. In een ingezonden brief wijzen zij erop dat artsen en onderzoekers zelf ook een verantwoordelijkheid hebben bij het zorgen voor genuanceerd medisch nieuws en juiste informatie voor patiënten.
Deze ingezonden brief werd gepubliceerd in het grote Amerikaanse vaktijdschrift JAMA Internal Medicine.

"When medical professionals are interviewed by journalists or asked for their opinion on research or health news, they should be keenly aware of the substantial influence that any overstated or premature claims can have on patient expectations."

De gehele publicatie is alleen voor abonnees te lezen:

NTvG cover

Artikel in het NTvG

Onlangs besteedde het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) aandacht aan onderzoek naar ongenuanceerd medisch nieuws. Onze hoofdredacteur Lester du Perron schreef een kritisch commentaar bij dat onderzoek. In zijn artikel schrijft hij dat journalisten niet alleen verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van medisch nieuws, maar dat artsen en onderzoekers daar zelf ook een belangrijke rol bij spelen.

"Het is te makkelijk om de schuld bij 'de media' te leggen; wij artsen en onderzoekers moeten hier ook de hand in eigen boezem steken."

Het artikel is na gratis registratie online terug te lezen:

IMG_20210817_140054_245 - kopie

In de OK-krant

In de augustus-editie van de OK-krant staat een groot artikel over Dokter Media. De OK-krant is de krant voor medewerkers van operatiekamers (OK's).
De OK-krant is t.z.t. online terug te lezen:

2f411837-01fd-9e9f-6fd7-7bf5675370cc

Rodi Media Zorgspecial

Op vrijdag 2 juli verscheen een interview met de redactie van Dokter Media in de Zorgspecial van Rodi Media. In het interview vertellen we onder meer over het hoe en waarom van Dokter Media en staan we stil bij het medische nieuws tijdens de coronapandemie.
Om het interview terug te lezen:

Plus

'Op de bres' in Plus Magazine

In het mei-nummer van Plus Magazine ('het grootste maandblad van Nederland') stond een interview met onze hoofdredacteur Lester du Perron.
Artikelen uit Plus Magazine zijn tijdelijk terug te lezen via Plus Online:

IP

Leestip in IP Magazine

Ons boek Dokter, ik las in de krant dat... werd uitgelicht als leestip in het april-nummer van IP Magazine, het vakblad voor informatieprofessionals. IP Magazine is alleen te lezen voor abonnees.
Een overzicht van IP Magazine vind je hier:

Operationeel

Uitgebreid artikel in Operationeel

In het maart-nummer van Operationeel stond een uitgebreid artikel over Dokter Media. Niet alleen onze website en berichten werden besproken, maar ook ons boek Dokter, ik las in de krant dat... werd in de schijnwerpers gezet. Operationeel is een vaktijdschrift voor operatieassistenten en anaesthesiemedewerkers.
Het tijdschrift is t.z.t. hier terug te lezen:

isdatechtzo

Interview met Isdatechtzo.nl

De website isdatechtzo.nl is gemaakt om bezoekers te informeren over de werking van nepnieuws en hoe je kunt herkennen of een bericht betrouwbaar is. Voor een artikel op hun website werd onze hoofdredacteur Lester du Perron geïnterviewd over het belang van nuance en duiding bij medisch nieuws.
Om het hele interview te lezen:

AA

Interview in Arts en Auto

In het maart-nummer van Arts en Auto, het tijdschrift van de Vereniging voor Arts en Auto (VvAA), stond een interview met Dokter Media in de rubriek Ondernemen. Om het hele interview te lezen:

NR Radio1

Harriëtte Koop wint De NuanceRing 2020

Op maandagochtend 18 januari, de 5e verjaardag van Dokter Media, maakte Lester live op NPO Radio 1 bekend dat wetenschapsvoorlichter Harriëtte Koop de winnaar is van de eerste editie van De NuanceRing, de prijs voor de beste of meest originele bijdrage aan het genuanceerd brengen van medisch nieuws. Luister het fragment hieronder terug:

drKelder

Bij dr Kelder & co

Op zaterdag 12 december was Tijs namens de redactie te gast in het programma dr Kelder & co van Jort Kelder, op NPO Radio 1. Luister het programma hieronder terug:

EW

Interview in Elsevier Weekblad

In Elsevier Weekblad nummer 47 staat een uitgebreid interview met Lester en Tijs over Dokter Media, en natuurlijk de verschijning van ons boek Dokter, ik las in de krant dat...

Elsevier Weeklad is los te koop. Abonnees kunnen het interview ook online teruglezen:

Recensie VK

Recensie in de Volkskrant

Deze mooie recensie verscheen 13 november op volkskrant.nl en in de gedrukte krant van 14 november.
Via onderstaande link kun je de hele recensie teruglezen:

Telegraaf

Interview in De Telegraaf

Dit paginagrote interview in De Telegraaf verscheen op donderdag 29 oktober in de gedrukte versie van de krant, en niet lang daarna ook online. Via de link hieronder lees je het hele interview:

SmK

Bij Spijkers met Koppen

Op zaterdag 25 oktober waren Lester en Tijs te gast in het radioprogramma Spijkers met Koppen van Felix Meurders en Dolf Jansen op NPO Radio2. Kijk en luister het interview hier terug:

Image NIV

Interview in Interne Geneeskunde

Deze zomer werden we geïnterviewd voor een artikel in Interne Geneeskunde, het magazine van de Nederlandse Internistenvereniging. Het artikel is hier terug te lezen, op pagina 13:

DokterMedia-DM-op-MC

Medisch Contact over onze redactieuitbreiding

Onze redactieuitbreiding ging niet onopgemerkt voorbij; naast aandacht in De Jonge Specialist verscheen er ook een bericht op de website van Medisch Contact. Lees het stuk hieronder terug:

DokterMedia-HenW

Dokter Media in Huisarts & Wetenschap

Eerder dit jaar spraken Tijs en Lester met journalist Frank van Wijck over Dokter Media. Dit interview verscheen begin april online en stond een week later in de gedrukte versie van het vaktijdschrift Huisarts & Wetenschap.

Lees het interview hier terug:

DokterMedia-Foto-DJS

In het magazine van De Jonge Specialist

In maart 2020 stond er een interview met Dokter Media in het tijdschrift van artsenorganisatie De Jonge Specialist. Arts in opleiding (AIOS) urologie Geerke Dijkema sprak met Tijs en Lester over Dokter Media en de combinatie met hun werk als arts in opleiding tot specialist.

Bekijk hier het tijdschrift, met het interview op blz 20-21:

DM Villamedia Web

Check, check, deskundigen-check

Op vrijdag 13 december 2019 verscheen in Villamedia, het tijdschrift van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten, een artikel over factchecken. Arno van ’t Hoog interviewde Tijs over de ervaringen van Dokter Media op dit gebied.

Lees het artikel hier terug:

DM Linda

'Chocolade is gezond': 5 x medische nieuwsberichten die niet kloppen

Op vrijdag 15 november 2019 schreef LINDA.nl een artikel over Dokter Media, met uitleg bij vijf ongenuanceerde medische nieuwsberichten.

Lees het artikel hier terug:

DM Pauw

Dokter Media in het tv-programma Pauw op NPO1.

Op maandag 21 oktober 2019 waren we te gast in het tv-programma Pauw op NPO1. We spraken daar over de klacht die we hadden ingediend tegen het tv-programma Dokters van morgen (zie ook hieronder).

Bekijk hier het hele fragment terug:

DM Volkskrant 18-10

Dokter Media in de Volkskrant

Op donderdag 17 oktober 2019 schreef de Volkskrant over een klacht die wij hadden ingediend tegen het tv-programma Dokters van morgen. Het programma besteedde eerder op ongenuanceerde en grotendeels ongefundeerde wijze aandacht aan de ‘genezende effecten’ van vasten op ernstige ziektes zoals reuma en kanker.

Lees hier het bericht terug:

DM MC

Dokter Media in Medisch Contact

Ook Medisch Contact schreef over de klacht die wij indienden tegen het tv-programma Dokters van morgen.

Lees hier het bericht in Medisch Contact terug:

Homepage Volkskrant

Dokter Media in de Volkskrant

Op dinsdag 8 oktober 2019 stonden we met een paginagroot artikel in de Volkskrant. Ellen de Visser interviewde ons over de vernieuwing van onze website en onze ervaringen sinds we Dokter Media zo’n vijf jaar terug bedachten.

Lees hier het hele interview terug:

DM Spraakmakers

Dokter Media in Spraakmakers op NPO Radio 1

Tussen januari en april 2018 waren we wekelijks te gast met onze eigen rubriek ‘Dokter Media’ in het programma Spraakmakers van NPO Radio 1.

Kijk en luister hier alle fragmenten terug:

DM BNR

Dokter Media op BNR Nieuwsradio

Op 5 september 2017 waren we te gast in het radioprogramma van Roelof Hemmen op BNR Nieuwsradio.

Luister de uitzending hier terug:

eLIFE DM

Amerikaans tijdschrift eLIFE

Op 15 maart 2017 publiceerde het Amerikaanse tijdschrift eLIFE een artikel over de uitleg van wetenschappelijke artikelen. Journalist en auteur van het artikel Bridget Kuehn belde daarvoor met onze redactie om ook de ervaringen van Dokter Media te beschrijven.

Lees het artikel hier terug:

NJ DM

Nieuwe Journalistiek

In februari 2017 schreef de Nieuwe Journalistiek een serie artikelen over factchecken. In twee van de artikelen werd ook Dokter Media besproken.

Lees die artikelen hier en hier terug.

DM Arts in Spe

Arts in Spe

Op 26 februari 2016 publiceerde Arts in Spe een interview met Tijs over het ontstaan en het doel van Dokter Media.

Lees hier het interview terug:

DM NTvG

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

Eind januari 2016 besteedde ook het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde aandacht aan onze start met Dokter Media.

Lees hier het bericht terug:

DM Max TV

Omroep Max

Kort nadat onze website werd gelanceerd schreef Omroep Max een bericht over Dokter Media en kwam er een cameraploeg langs voor een interview.

Lees hier het bericht terug.

Kijk hier het tv-fragment terug.

DM Radio1 18-1-2016

De Nieuws BV van NPO Radio 1

Op de dag dat onze website werd gelanceerd waren we onder meer te gast in De Nieuws BV van NPO Radio 1.

Kijk en luister het hele fragment hier terug:

VK 18-1-2016

Artikel in de Volkskrant

Op maandag 16 januari 2016 stonden we met een groot artikel in de Volkskrant. Mickey Steijaert interviewde ons kort voor de officiële website van Dokter Media werd gelanceerd.

Lees hier het interview terug:

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.