KNO-arts Digna Kamalski wint De NuanceRing 2022!

 

Digna Kamalski heeft De NuanceRing 2022 gewonnen! De KNO-arts van het UMC Utrecht kreeg van de drie genomineerden de meeste stemmen en mag daarom dit jaar De NuanceRing in ontvangst nemen. Van harte gefeliciteerd!

"Geen luchtkastelen, maar gewoon hoe het is"

KNO-arts Digna Kamalski deed onderzoek naar behandeling van reukstoornissen na het doormaken van een infectie met het coronavirus. Zij werd door de redactie van Dokter Media genomineerd voor De NuanceRing vanwege haar heldere uitleg die leidde tot genuanceerde berichtgeving rond het onderzoek. En met meer dan de helft (55%) van alle stemmen is zij tot duidelijke winnaar van De NuanceRing 2022 uitgeroepen.

Dit zijn enkele reacties van mensen die op Digna hebben gestemd:

"Dr. Kamalski heeft een uitstekend voorbeeld laten zien omtrent eerlijke en genuanceerde communicatie over wetenschappelijk onderzoek met oog voor het belang van de patiënt."

"Een actueel en veelvoorkomend probleem, waardoor het verleidelijk is om de uitkomsten van onderzoek niet genuanceerd te brengen en daarmee veel reuring te veroorzaken. De terughoudendheid is hierin te prijzen."

"Duidelijke uitleg, heldere klare taal. Kamalski biedt geen luchtkastelen, maar legt gewoon uit hoe het is."

"Uitstekend geschreven, als collega haal ik hier motivatie voor eigen nuancering vandaan."
-----

De redactie van Dokter Media onderschrijft deze reacties volledig.

Bekijk ook reacties in andere media:
Arts & Auto
Website kno.nl

Felicitaties voor de andere genomineerden

De redactie van Dokter Media wil Lennart 't Hart en Ronald Veldhuizen graag nogmaals feliciteren met hun nominatie, die op deze webpagina zal blijven staan. Hieronder lees je enkele reacties van lezers die hun stem op Lennart of Ronald hebben uitgebracht.

Ongenuanceerde medische nieuwsberichten zijn van invloed op lezers, patiënten, artsen en andere betrokkenen: ze leiden tot valse hoop bij de patiënt en diens naasten, en artsen melden dat hun patiënten een verkeerd beeld krijgen over hun ziekte of behandelmogelijkheden. Bovendien leidt ongenuanceerde berichtgeving tot een minder betrouwbaar beeld van media.

De redactie van Dokter Media vindt dat het genuanceerd en concreet brengen van medisch nieuws beloond moet worden. Daarom reikt Dokter Media sinds 2021 op 18 januari (de verjaardag van Dokter Media)
De NuanceRing uit: een jaarlijkse prijs voor de beste of meest originele bijdrage aan het tot stand komen van genuanceerd medisch nieuws.

Alle personen, afdelingen en instanties die zich hebben ingezet om medisch nieuws – in landelijke media – op een genuanceerde wijze te brengen, zoals journalisten, redacties, onderzoekers en communicatieafdelingen maken kans.

Uit verschillende inzendingen nomineert onze redactie drie kandidaten, waarna lezers en volgers van Dokter Media gedurende een week kunnen stemmen op hun favoriet. De genomineerde met de meeste stemmen wint De NuanceRing.

Hieronder vind je informatie over de genomineerden van 2022.

 

Over De NuanceRing

We zijn bijzonder verheugd dat de geweldige mensen van Oogst Goudsmeden deze prachtige ring voor ons beschikbaar hebben gesteld: "De ring symboliseert verdieping, details en gelaagdheid, heeft vele verschillende hoeken en laat je zien dat er meer te ontdekken is dan je op het eerste gezicht kan zien."

De blaadjes van de bloem staan symbool voor de verschillende schakels (zoals de onderzoeker, de communicatieafdeling van het onderzoeksinstituut, de journalist en de eindredactie van het medium) die samen tot een mooie genuanceerde communicatie van onderzoeksresultaten moeten komen.

Met deze ring hebben we van De NuanceRing een echte trofee kunnen maken. De NuanceRing is een wisseltrofee: de naam van de winnaar wordt ieder jaar in de glazen stolp gegraveerd en de winnaar mag de trofee een jaar lang bij zich houden.

 

De eerdere winnaars van De NuanceRing:

2020: Harriëtte Koop

2021: Pim French en Martin van den Bent

KNO-arts Digna Kamalski
55% van de stemmen

Voor haar genuanceerde uitleg bij onderzoek naar een behandeling voor reukstoornissen na Covid-19.


Verlies van reuk is een veelvoorkomend en hinderlijk symptoom na het doormaken van infectie met het coronavirus (Covid-19). Bij de meeste mensen komt de reuk snel weer terug, maar bij sommigen blijven de klachten langdurig bestaan. Dat kan behoorlijk vervelend zijn in het dagelijks leven. Een beschikbare behandeling voor dit reukverlies zou daarom goed nieuws zijn.

KNO-arts Digna Kamalski was een van de initiatiefnemers van de COCOS-studie: een onderzoek naar behandeling van reukstoornissen met de ontstekingsremmer prednisolon. Zij vertelde hierover op NPO Radio 1 (waar een nieuwsbericht van NOS op volgde) en hielp mee aan een informatieve website van het UMC Utrecht. In deze berichten benadrukte zij dat nog niet zeker was of de behandeling inderdaad werkt en dat die ook bijwerkingen heeft: "Het is een zwaar medicijn, maar veel hangt af van de dosering. (..) Een korte kuur zoals wij hem geven, daarvan zijn de bijwerkingen beperkt. Maar voor elk medicijn geldt dat er bijwerkingen kunnen optreden. Daarom willen we heel graag weten of het ook werkelijk werkt. (..) Pas aan het eind van de studie kunnen we iets zeggen over de werking van het middel."

Ondanks de grote behoefte aan een behandeling voor reukstoornissen heeft Digna Kamalski de verleiding tot hoopgevende uitspraken weerstaan en de nodige voorzichtigheid behouden. Dat heeft geleid tot genuanceerde berichtgeving rond het onderzoek.

De resultaten van het onderzoek zijn eind 2022 gepubliceerd: behandeling met prednisolon bleek geen effect te hebben op de reukstoornissen. De redactie van Dokter Media waardeert ook deze snelle publicatie: ook de vaststelling dat een behandeling níét werkt is waardevolle informatie.

Digna Kamalski over haar nominatie:
“Ik vond het hierbij belangrijk dat we goed toelichtten waarom deze studie nodig was. Reukverlies bij Covid-19 treft vaker jonge, relatief gezonde patiënten. Zij vroegen om de behandeling met prednisolon onder het mom: “Baat het niet, dan schaadt het niet”. Dat is natuurlijk niet zo. Elke behandeling heeft potentiële bijwerkingen. Het is dan ook van essentieel belang om te weten of de behandeling werkt. Alleen dan kan je afwegen of de nadelen opwegen tegen de voordelen."

Enkele reacties van mensen die op Ronald hebben gestemd:

"Vooral bij ernstige problemen als kanker is het belangrijk dat geen onterechte verwachtingen gewekt worden."

"Ronald zoekt altijd de nuance en laat tegelijk zien dat dat soms belangrijk nieuws kan opleveren."

"Deze journalist heeft (veel) verder gekeken dan het persbericht en daarmee voor de broodnodige nuancering gezorgd bij een belangrijk onderwerp."

Foto: Iris Planting

Wetenschapsjournalist Ronald Veldhuizen
21% van de stemmen

Voor het nieuwsbericht 'Nederlandse bloedtest voor kankeropsporing: succes in lab, critici vrezen overbehandeling'.


Ongenuanceerd medisch nieuws kan leiden tot valse hoop en onrealistische verwachtingen. Zeker in nieuwsberichten over de diagnostiek of behandeling van kanker ontbreken de nodige nuances nog regelmatig.

Het nieuwsbericht van Ronald Veldhuizen over een mogelijke bloedtest voor kanker is daar een positieve uitzondering op. Ondanks een hoopgevend persbericht van het Amsterdam UMC heeft hij een kritische analyse gemaakt. Door verschillende onafhankelijke deskundigen aan het woord te laten, laat hij zien dat de bloedtest voor de dagelijkse praktijk nog geen meerwaarde heeft. En zelfs vooral tot extra onzekerheid en ongerustheid zal leiden: Voor massale kankerscreening is de test in de huidige toestand echter ‘kansloos’, schrijft hoogleraar klinische chemie Eleftherios Diamandis van de universiteit van Toronto in een reactie. Dat komt doordat de computer nog relatief vaak onterecht veronderstelt dat een gezond persoon kanker zou hebben. (..) Door zo veel onzekerheid zouden jaarlijks duizenden Nederlanders onnodig extra medisch onderzoek moeten afwachten, dikwijls in spanning, om vervolgens te horen dat ze toch geen kanker hebben.

Hierdoor is het nieuwsbericht een kritisch en genuanceerd antwoord op een voorbarig en hoopgevend persbericht. Dat is te prijzen, zeker in de wetenschap dat overdrijving in een nieuwsbericht vaak gepaard gaat met overdrijving in het oorspronkelijke persbericht. Bovendien heeft het artikel bijgedragen aan één van vijf voorbeelden van ongenuanceerd nieuws over kanker in de Argos/Medialogica uitzending 'Nooit meer kanker'.

Ronald Veldhuizen over zijn nominatie:
"Het plan om eens te kijken wat er klopt aan beloftes over kankerbloedtests ontstond nadat de wetenschapsredactie bij de Volkskrant het zoveelste persbericht ontving over een zogenaamde kankerbloedtestdoorbraak. Toen ik nog maar net begon als wetenschapsjournalist heb ook wel eens zulk nieuws gebracht. Maar als je dit werk tien jaar doet en die bloedtests zijn er nog steeds niet, ga je je toch afvragen waar ze nou blijven."

Enkele reacties van mensen die op Lennart hebben gestemd:

"We leven in een tijd waarin veel mensen aan koppensnellen doen en alleen een artikel lezen wanneer de titel interessant is. Veel mediakanalen gebruiken de koppen als clickbait, NU.nl en Lennart in dit geval niet. Dit siert Lennart met zo'n serieus onderwerp."

"In een tijd van clickbait-koppen verdient dit extra aandacht en aanmoediging voor andere media."

"Eerlijkheid naar lezers wordt steeds belangrijker, maar ook de lezer zijn aandacht trekken. Deze nominatie doet het beide!"

Redacteur Lennart 't Hart
24% van de stemmen

Voor de kop van het nieuwsbericht 'Nieuwe behandeling borstkanker maakt operatie in toekomst mogelijk overbodig'.


De kop boven een nieuwsbericht speelt een belangrijke rol bij de waarde en interpretatie van het nieuws. Zo bepalen mensen vaak op basis van de kop of ze ook het hele nieuwsbericht gaan lezen. Maar ook bij het verder lezen en meekrijgen van nodige nuances is de kop van invloed. Daarom is het belangrijk dat nieuwsberichten een genuanceerde kop hebben die op een juiste manier de lading dekt van het hele bericht. Dat geldt zeker voor gezondheidsnieuws waar lezers valse hoop door zouden kunnen krijgen.

Om deze redenen is de kop waar Lennart 't Hart voor heeft gezorgd zo sterk. Het nieuwsbericht gaat over een mogelijke nieuwe behandeling voor borstkanker, een onderwerp waar al vele ongenuanceerde nieuwsberichten over zijn verschenen. Door in de kop echter zowel het woord mogelijk als de woorden in toekomst te gebruiken, wordt bij dit nieuwsbericht direct duidelijk dat het nog te vroeg is om te juichen.

Het is daarbij mooi om te zien dat deze nuances ook zijn overgenomen door andere media, zoals in een bericht op Libelle.nl. Daardoor heeft de kop ook buiten NU.nl bijgedragen aan genuanceerde berichtgeving over dit onderwerp.

De redactie van Dokter Media wil hier graag benadrukken dat doorgaans niet de journalist of redacteur zelf de kop boven een nieuwsbericht plaatst, al kunnen zij daar wel een voorstel voor doen. Maar vaak is het de eindredactie die de uiteindelijke kop boven een artikel bepaalt. De eindredactie van NU.nl verdient daarom ook een compliment voor het waarderen van deze kop die Lennart 't Hart voorstelde.

Lennart 't Hart over zijn nominatie:
"Een nieuwe behandeling en een operatie die straks overbodig zijn, beide klinkt erg veelbelovend en wekt de nieuwsgierigheid bij lezers. Maar je wil ze niet teleurstellen. Met deze kop weet de lezer wat hij of zij kan verwachten, het artikel lost de belofte van de kop in. Dat is in de journalistiek heel belangrijk, maar wordt ook vaak vergeten. Spectaculaire koppen of intro's bedenken is namelijk niet moeilijk, maar om die vervolgens ook in te lossen; dat gaat vaak mis."

Dank voor het stemmen!

Tot slot willen we jou als lezer enorm bedanken voor het uitbrengen van je stem en de mooie woorden voor de genomineerden. We zijn, mede namens de genomineerden, ontzettend blij en dankbaar voor de vele honderden stemmen die zijn binnengekomen!

Kom je zelf een mooi voorbeeld van het genuanceerd brengen van medisch nieuws tegen? Laat het ons dan weten; wie weet nomineren we die bijdrage dan voor De NuanceRing van volgend jaar!

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.