Onderwijs

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Dokter Media Onderwijs

Dokter Media verzorgt verschillende vormen van onderwijs voor (medische) opleidingen. Zo geven we met regelmaat presentaties, maar hebben we ook een eigen onderwijsmethode ontwikkeld. Deze methode leent zich uitstekend voor onderwijs in de vorm van college en werkgroepen. Daarnaast hebben we ook een eigen e-learning ontwikkeld. Deze e-learning kan worden gebruikt voor digitaal onderwijs of huiswerkopdracht.

Hieronder zie je voorbeelden van de verschillende onderwijsvormen die Dokter Media Onderwijs biedt.

In dit PDF-bestand lees je (nog) meer informatie over onze onderwijs-mogelijkheden.

Enthousiast geworden, of nog aanvullende vragen?! Neem dan contact met ons op via ons contactformulier.

Dokter Media is ook te boeken als spreker of dagvoorzitter voor congressen of symposia. Om een indruk te krijgen van onze activiteiten kun je ook kijken in onze agenda.

Reacties op Dokter Media Onderwijs (NSPOH Summer school)

"Wat een leuke presentatie!”

– deelnemer symposium –

Presentatie

Met onze presentatie geven we uitleg over het ‘waarom’ van Dokter Media. Ook laten we zien hoe we Dokter Media hebben opgericht en welke ervaringen we inmiddels hebben opgedaan. Aan de hand van verschillende voorbeelden leggen we uit hoe medisch nieuws nuance en duiding verliest. Het publiek krijgt zo inzicht in de achtergronden van Dokter Media en vooral waar je op kunt letten om zelf een medisch nieuwsbericht te beoordelen. Onze presentatie is geschikt voor een zeer breed publiek, medische of wiskundige kennis is niet nodig om de presentatie te kunnen volgen.

College

Ook in ons college geven we uitleg over het ‘waarom’ van Dokter Media en laten we zien hoe we Dokter Media hebben opgericht. Daarna gaan we echter theoretisch wat meer de diepte in en bespreken we stapsgewijs hoe je medisch nieuws kunt beoordelen. Vervolgens bespreken we ook de originele bron van een nieuwsbericht: hoe benader je een (medisch) wetenschappelijk artikel? Op welke dingen moet je letten om de beschreven resultaten op waarde te kunnen schatten? Het publiek krijgt zo stapsgewijs concrete handvatten om medisch nieuws en wetenschappelijke artikelen te interpreteren en ‘vertalen’ naar de patiënt. Het college is daarom vooral gericht op mensen met een medische (of journalistieke) achtergrond.

"Echt goed lezen van media is niet moeilijk, maar je moet wel weten hoé!”

– medisch specialist, organisator landelijke congressen –

“Mooie oefening als vertaalslag van wetenschappelijk artikel naar patiënt en maatschappij”

– docent Leids Universitair Medisch Centrum –

Werkgroep / schrijfopdracht

Om de leerpunten uit ons college echt goed in de vingers te krijgen en in de praktijk te testen, bieden we een schrijfopdracht aan die eventueel in de vorm van een werkgroep kan beginnen. Voor de schrijfopdracht krijgen de deelnemers een hand-out met een nieuwsbericht, de originele bron van het nieuwsbericht en een kladversie van een review in Dokter Media format. Ofwel individueel, of in groepsverband, kunnen de deelnemers het nieuwsbericht en bijbehorend artikel bestuderen en hun overwegingen, opgedaan vanuit het college, op de kladversie beschrijven. Vervolgens wordt het review definitief geschreven in een door ons aangeleverd Word-document. Voor de betrokken docenten hebben wij een antwoordmodel, waarmee de reviews makkelijk kunnen worden nagekeken. Desgewenst kan uit de inzendingen een winnaar worden gekozen, welke wordt gepubliceerd op onze website (lees bijvoorbeeld hier en hier de reviews van eerdere schrijfopdracht-winnaars). De schrijfopdracht leent zich het meest voor (medisch) studenten of artsen-in-opleiding.

e-learning

Dokter Media heeft een eigen e-learning. Deze leent zich uitstekend voor gebruik tijdens digitaal onderwijs of als huiswerkopdracht. Tijdens de e-learning, die ongeveer 45 minuten duurt, leer je op een interactieve manier hoe je zelf medisch nieuws kunt 'factchecken'.
Aan de hand van verschillende voorbeelden en filmpjes wordt uitgelegd op welke manieren medisch nieuws nuance kan verliezen. Door het uitvoeren van opdrachten en beantwoorden van vragen, kom je erachter waar je nuttige informatie kunt vinden (bijvoorbeeld in het wetenschappelijke artikel dat de bron was van het nieuws) en leer je hoe je daarmee zelf medisch nieuws kritisch kunt beoordelen en duiden.

De video's hiernaast geven een indruk van de e-learning.

We verwachten de e-learning rond het voorjaar van 2022 (ook geaccrediteerd) te kunnen aanbieden.

Neem voor meer informatie over gebruik van onze e-learning alvast contact met ons op.

Voorbeeld van een informatief filmpje

Voorbeeld van een opdracht

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.