Onderwijs

Dokter Media Onderwijs

Dokter Media verzorgt verschillende vormen van onderwijs voor (medische) opleidingen. Zo geven we met regelmaat presentaties, maar hebben we ook een eigen onderwijsmethode ontwikkeld. Deze methode leent zich uitstekend voor onderwijs in de vorm van college en werkgroepen.

Hieronder zie je voorbeelden van de verschillende onderwijsvormen die Dokter Media Onderwijs biedt.

In dit PDF-bestand lees je (nog) meer informatie over onze onderwijs-mogelijkheden.

Enthousiast geworden, of nog aanvullende vragen?! Neem dan contact met ons op via ons contactformulier.

Dokter Media is ook te boeken als spreker of dagvoorzitter voor congressen of symposia. Om een indruk te krijgen van onze activiteiten kun je ook kijken in onze agenda.

Presentatie

Met onze presentatie geven we uitleg over het ‘waarom’ van Dokter Media. Ook laten we zien hoe we Dokter Media hebben opgericht en welke ervaringen we inmiddels hebben opgedaan. Aan de hand van verschillende voorbeelden leggen we uit hoe medisch nieuws nuance en duiding verliest. Het publiek krijgt zo inzicht in de achtergronden van Dokter Media en vooral waar je op kunt letten om zelf een medisch nieuwsbericht te beoordelen. Onze presentatie is geschikt voor een zeer breed publiek, medische of wiskundige kennis is niet nodig om de presentatie te kunnen volgen.

Wat een leuke presentatie!”
– deelnemer symposium –

DM congres

College

Ook in ons college geven we uitleg over het ‘waarom’ van Dokter Media en laten we zien hoe we Dokter Media hebben opgericht. Daarna gaan we echter theoretisch wat meer de diepte in en bespreken we stapsgewijs hoe je medisch nieuws kunt beoordelen. Vervolgens bespreken we ook de originele bron van een nieuwsbericht: hoe benader je een (medisch) wetenschappelijk artikel? Op welke dingen moet je letten om de beschreven resultaten op waarde te kunnen schatten? Het publiek krijgt zo stapsgewijs concrete handvatten om medisch nieuws en wetenschappelijke artikelen te interpreteren en ‘vertalen’ naar de patiënt. Het college is daarom vooral gericht op mensen met een medische (of journalistieke) achtergrond.

“Echt goed lezen van media is niet moeilijk,
maar je moet wel weten hoé!”
– medisch specialist, organisator landelijke congressen –

DM college

Werkgroep / schrijfopdracht

Om de leerpunten uit ons college echt goed in de vingers te krijgen en in de praktijk te testen, bieden we een schrijfopdracht aan die eventueel in de vorm van een werkgroep kan beginnen. Voor de schrijfopdracht krijgen de deelnemers een hand-out met een nieuwsbericht, de originele bron van het nieuwsbericht en een kladversie van een review in Dokter Media format. Ofwel individueel, of in groepsverband, kunnen de deelnemers het nieuwsbericht en bijbehorend artikel bestuderen en hun overwegingen, opgedaan vanuit het college, op de kladversie beschrijven. Vervolgens wordt het review definitief geschreven in een door ons aangeleverd Word-document. Voor de betrokken docenten hebben wij een antwoordmodel, waarmee de reviews makkelijk kunnen worden nagekeken. Desgewenst kan uit de inzendingen een winnaar worden gekozen, welke wordt gepubliceerd op onze website (lees bijvoorbeeld hier en hier de reviews van eerdere schrijfopdracht-winnaars). De schrijfopdracht leent zich het meest voor (medisch) studenten of artsen-in-opleiding.

Mooie oefening als vertaalslag van wetenschappelijk artikel
naar patiënt en maatschappij”
– docent Leids Universitair Medisch Centrum –

Laatste update: 29-12-2019

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Volg ons op social media