Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Onderzoek toont aan dat siliconen in borstimplantaten menselijke cellen doden”

13 juni 2020

Verschillende media besteden aandacht aan onderzoek van de Nijmeegse Radboud Universiteit naar mogelijk schadelijke gezondheidseffecten van siliconen uit borstimplantaten. Onderzoekers hebben in het laboratorium kleine druppeltjes siliconen in contact gebracht met ‘gekweekte menselijke cellen’ en zagen dat siliconen ‘mechanismen kunnen activeren die kunnen leiden tot celdood’, wat weer zou suggereren ‘dat dit kan bijdragen aan de ontwikkeling van ziekte door borstimplantaten’. Die genuanceerde conclusies worden echter in berichtgeving door EenVandaag, onder meer op NPO Radio1, erg aangedikt. Daar wordt bijvoorbeeld over vrouwen met borstimplantaten gesteld dat “een groot aantal daarvan ziek wordt” en dat er al “zóveel bewijs is voor schadelijkheid”. Ook wordt de suggestie gewekt dat de resten van siliconen die na het overlijden van een patiënte werden gevonden het bewijs zijn voor haar doodsoorzaak.
Het is inderdaad al langer bekend dat siliconen uit implantaten zich door het lichaam kunnen gaan verspreiden, en dat vrouwen met borstimplantaten bijwerkingen kunnen ervaren. Het Nijmeegse onderzoek geeft nu ‘een eerste stap’ richting een mogelijke verklaring voor (een deel van) die bijwerkingen, maar levert – zoals de onderzoekers zelf ook opmerken – niet ‘het bewijs’ dat borstimplantaten schadelijk zijn.

Dat het een stuk genuanceerder ligt dan nu via EenVandaag en NPO Radio1 wordt gebracht, is ook te lezen in dit duidelijke persbericht van de Radboud Universiteit en dit nieuwsbericht in Trouw.

Het onderzoek benadrukt desondanks het belang van een goede afweging van de voor- en nadelen van borstimplantaten voorafgaand aan de ingreep. Vrouwen met borstimplantaten die klachten ervaren kunnen dat bespreken met hun arts.

Geschreven door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Gerelateerde berichten

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.