Dokter Media reikt jaarlijks een prijs uit: De NuanceRing

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Ongenuanceerde medische nieuwsberichten zijn van invloed op lezers, patiënten, artsen en andere betrokkenen: ze leiden tot valse hoop bij de patiënt en diens naasten, en artsen melden dat hun patiënten een verkeerd beeld krijgen over hun ziekte of behandelmogelijkheden. Bovendien leidt ongenuanceerde berichtgeving tot een minder betrouwbaar beeld van media.

De redactie van Dokter Media vindt dat het genuanceerd en concreet brengen van medisch nieuws beloond moet worden. Daarom reikt Dokter Media sinds 2021 op 18 januari (de verjaardag van Dokter Media)
De NuanceRing uit: een jaarlijkse prijs voor de beste of meest originele bijdrage aan het tot stand komen van genuanceerd medisch nieuws.

Alle personen, afdelingen en instanties die zich hebben ingezet om medisch nieuws – in landelijke media – op een genuanceerde wijze te brengen, zoals journalisten, redacties, onderzoekers en communicatieafdelingen maken kans.

Uit verschillende inzendingen nomineert onze redactie drie kandidaten, waarna lezers en volgers van Dokter Media gedurende een week kunnen stemmen op hun favoriet. De genomineerde met de meeste stemmen wint De NuanceRing.

 

Over De NuanceRing

We zijn bijzonder verheugd dat de geweldige mensen van Oogst Goudsmeden deze prachtige ring voor ons beschikbaar hebben gesteld: "De ring symboliseert verdieping, details en gelaagdheid, heeft vele verschillende hoeken en laat je zien dat er meer te ontdekken is dan je op het eerste gezicht kan zien."

De blaadjes van de bloem staan symbool voor de verschillende schakels (zoals de onderzoeker, de communicatieafdeling van het onderzoeksinstituut, de journalist en de eindredactie van het medium) die samen tot een mooie genuanceerde communicatie van onderzoeksresultaten moeten komen.

Met deze ring hebben we van De NuanceRing een echte trofee kunnen maken. De NuanceRing is een wisseltrofee: de naam van de winnaar wordt ieder jaar in de glazen stolp gegraveerd en de winnaar mag de trofee een jaar lang bij zich houden.

 

De eerdere winnaars van De NuanceRing:

2020: Harriëtte Koop

2021: Pim French en Martin van den Bent

2022: Digna Kamalski

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.