Hoe is het nu met… het “optimisme over de mannelijke pil”?
Dokter Media blikt in december terug op enkele onderwerpen die dit jaar in onze reviews zijn verschenen. Heeft die “doorbraak” zijn belofte al waar gemaakt? Is het “nieuwe medicijn” inmiddels in gebruik genomen? En waarom horen we niks meer van die “veelbelovende test”?
Dokter Media zoekt het uit en geeft wekelijks antwoord op de vraag: “Hoe is het nu met….?”
Hoe is het nu met… het “optimisme over de mannelijke pil”?
Dokter Media schreef begin dit jaar over een nieuwsbericht van RTL Nieuws, waarin te lezen was dat “recent onderzoek de mogelijkheid voor mannen om een anticonceptiepil te slikken wat dichterbij lijkt te brengen”. Dit nieuws volgde op de presentatie van een samenvatting van resultaten uit Amerikaans onderzoek dat zich nog in de beginfase van de ontwikkeling van een mogelijk medicijn bevond. Het ‘medicijn’ met als naam DMAU zou de spermaproductie doen dalen zonder noemenswaardige bijwerkingen, maar was nog niet op grote schaal en langere termijn getest. De introductie van een ‘mannenpil’ leek daarmee nog niet aanstaande.
En…. wat blijkt?
Inmiddels zijn in september van dit jaar de resultaten van het onderzoek gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. Deze publicatie verschilt niet van de eerder gepresenteerde samenvatting. De onderzoekers concluderen dat uit hun kleine, kortdurende onderzoek blijkt dat DMAU veilig en werkzaam genoeg lijkt te zijn “om het verder te onderzoeken als mogelijke mannenpil”.
Rond diezelfde tijd verschenen er ook berichten over verschillende andere vormen van een ‘mannenpil’, zoals een gel die wordt geïnjecteerd in de zaadleider of een crème die wordt gesmeerd op de schouder. De strekking van al deze berichten is echter min of meer dezelfde: de behandeling lijkt redelijk goed te werken, maar de vraag is of mannen überhaupt wel aan zo’n behandeling willen beginnen. Bovendien wordt de vraag gesteld of vrouwen wel durven vertrouwen op het anticonceptiegebruik van de man. Mede vanwege deze twijfels zouden farmaceutische bedrijven inmiddels ook weinig interesse meer hebben in de ontwikkeling van een ‘mannenpil’.
Dat het wel of niet verschijnen van een ‘mannenpil’ dus niet zozeer (alleen) aan de techniek van zo’n behandeling lijkt te liggen, blijkt ook wel uit het feit dat de ‘mannenpil’ al vele tientallen jaren wordt aangekondigd: in 1997 kopte de Volkskrant al “Nieuw optimisme over mannenpil” (“als alles goed gaat is ie er over een jaar of vijf”) en zelfs in 1974 al schreef Trouw over een mogelijk werkzame “Nieuwe mannenpil”.
Dus…. nu?
Het ‘optimisme over de mannelijke pil’ lijkt in de loop van 2018 om verschillende redenen weer wat getemperd te zijn. Aandacht voor de rol van de man bij anticonceptie is er echter nog steeds: naar aanleiding van ‘Wereld anticonceptie dag’ startte de Rutgers Stichting een campagne om “mannen en vrouwen te laten nadenken over gedeelde verantwoordelijkheid voor anticonceptiegebruik”. Onder het kopje “Wat mannen kunnen doen” beschrijft de stichting verschillende manieren waarop de man de vrouw kan ondersteunen bij haar anticonceptiegebruik. Een eventuele – aanstaande – ‘mannenpil’ wordt hierbij niet genoemd.
Gerelateerde berichten
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.
Nieuwsbrief
Over Dokter Media
Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.
Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.
Betrouwbare website
Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.