Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Is “aanvullende zorg” bezig aan een opmars?

08 april 2021

Twee weken terug schreef de Volkskrant over verschillende ‘niet-reguliere’ medische behandelingen. Volgens de kop van het nieuwsbericht wordt zulke “aanvullende (dus níét alternatieve) zorg” steeds vaker geadviseerd door medisch specialisten. In het bericht worden behandelingen zoals yoga, acupunctuur, hypnotherapie en gebruik van kruiden genoemd als mogelijke behandeling voor uiteenlopende aandoeningen. Die behandelingen worden daarbij nadrukkelijk niet “alternatief” genoemd, maar “aanvullend” of “integraal” omdat voor de werkzaamheid wetenschappelijk bewijs zou bestaan. In het bericht komen verschillende medisch specialisten aan het woord die sommige van de behandelingen wel eens adviseren aan hun patiënten.

Het voert voor Dokter Media te ver om alle behandelingen die in het nieuwsbericht worden besproken een voor een te beoordelen en van duiding te voorzien. Voor zo’n uitgebreide (en kritische) reactie verwijzen we naar dit artikel van de website Kloptdatwel.nl. Wel willen we benadrukken dat sommige van de besproken behandelingen, in sommige situaties, bij sommige patiënten inderdaad kunnen werken. Maar het nieuwsbericht kan ook de onterechte suggestie wekken dat de behandelingen voortaan “niet alternatief” moeten worden genoemd omdat ze nu algemeen wetenschappelijk bewezen werkzaam zijn. Dat bewijs is er namelijk maar voor enkele situaties.

Er is regelmatig en wellicht ook steeds meer aandacht voor ‘aanvullende zorg’, maar het is belangrijk daar de juiste verwachtingen bij te hebben (iets wat natuurlijk net zo goed geldt voor de reguliere zorg). Dat een behandeling zoals acupunctuur of hypnotherapie in sommige gevallen blijkt te werken betekent nog niet direct dat die nu geheel als niet alternatieve zorg beschouwd moet worden. Het blijft daarbij belangrijk die behandelingen van tevoren te bespreken met een arts, zowel om verwachtingen te bespreken als ook omdat er – zoals bij gebruik van Sint Janskruid – soms nadelige effecten aan kunnen zitten.


Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: dit nieuwsbericht gebruikt verschillende bronnen

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.