Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Bepaalt de computer voortaan of een patiënt van de intensive care mag?

25 augustus 2022

Onder meer NRC en De Telegraaf schrijven dat het Amsterdam UMC kunstmatige intelligentie gaat gebruiken op de intensive care. Met deze software zou de computer kunnen aangeven of een patiënt wel of niet naar de gewone verpleegafdeling kan. “Een wereldprimeur” die “de IC-bezetting omlaag helpt”. Dat klinkt mooi, maar of patiënten er betere zorg door krijgen is nog onduidelijk.

In het Amsterdam UMC wordt al langere tijd onderzoek gedaan naar gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) bij de beslissing om patiënten wel of niet van de intensive care (IC) te ontslaan. Een computer gebruikt allerlei patiëntgegevens om de kans in te schatten dat iemand, na overplaatsing naar de gewone verpleegafdeling, toch weer zo ziek wordt dat heropname op de IC nodig is. Uit een persbericht van het ziekenhuis blijkt dat de ontwikkelde software nu in gebruik wordt genomen.

Dat betekent echter niet dat artsen alleen nog naar die computer luisteren als ze een patiënt van de IC willen laten gaan: de inschatting van de arts blijft het belangrijkst. Maar mogelijk kan de kansberekening door de computer helpen om het juiste moment van overplaatsing te bepalen. En zullen de artsen nog eens extra goed opletten als hun eigen inschatting erg verschilt van die van de computer.

Belangrijk is te benoemen dat nog onduidelijk is of de zorg voor patiënten beter wordt van gebruik van deze ‘ontslagsoftware’. Het is te vroeg om al te stellen dat de IC-bezetting lager wordt, zoals De Telegraaf doet. Daar is eerst nog veel meer onderzoek voor nodig. Tot die tijd is de ‘wereldprimeur’ een interessante ontwikkeling, maar moet de meerwaarde ervan nog blijken.


Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Gerelateerde berichten

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.