“Kolven beïnvloedt melk ín de borst”
“Bij vrouwen die kolven verandert de samenstelling van de moedermelk”, zo meldde NRC vorige week naar aanleiding van Canadees onderzoek.
Review door: redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier
Wat is er op te maken uit de titel?
NRC schrijft direct onder de titel van het nieuwsbericht al dat niet duidelijk is of deze ‘andere samenstelling’ van de moedermelk de gezondheid van de baby schaadt.
Wat betekent dit nieuws dan eigenlijk voor vrouwen die hun borstvoeding (willen) kolven?
Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?
Onderzoekers van een Canadese universiteit wilden de samenstelling van bacteriën in moedermelk in kaart brengen, en daarbij zoeken naar verbanden tussen deze bacterie-samenstelling en factoren van de moeder zoals BMI, roken, methode van bevalling en wijze van borstvoeding. Hiertoe hadden zij gegevens van 393 borstvoedende moeder-kindkoppels, waarvan zij ook de moedermelk zelf konden analyseren. Uit hun onderzoek bleek dat van alle onderzochte factoren alleen het wel of niet kolven van de melk (in dit onderzoek gedefinieerd als melk van moeders die minimaal eenmaal per week kolfden) een duidelijk verband hield met een andere bacterie-samenstelling van de moedermelk: afgekolfde melk bevatte minder zogeheten ‘bifidobacteriën’ en meer “mogelijk ziekmakende bacteriën”. De onderzoekers voegen daar wel gelijk aan toe dat nog niet duidelijk is of deze veranderde bacterie-samenstelling ook tot nadelige gezondheidseffecten leidt bij het kind. Zij stellen daarom voor dat hier verder onderzoek naar moet worden verricht.
Is dit echt iets nieuws?
De Canadese onderzoekers stellen dat hun onderzoek vernieuwend is door de omvang van het onderzoek en de verschillende manieren waarmee is gekeken naar verbanden tussen factoren bij moeder en kind en de bacterie-samenstelling van de moedermelk. Met het onderzoek is echter helemaal niet gekeken naar de (mogelijke) gevolgen daarvan voor de gezondheid van het kind. Daarom verwijzen de onderzoekers naar een eerder onderzoek waarbij een verband tussen het geven van afgekolfde moedermelk en een groter risico op het krijgen van astma op de peuterleeftijd werd gevonden. Maar behalve dat dit eerdere onderzoek dus alleen een verband aantoonde – en niet kon concluderen dat de afgekolfde melk de oorzaak was van het grotere risico op astma – bleek de onderzochte groep kinderen ook niet representatief: maar liefst 12 procent van al deze 3-jarige kinderen kreeg de diagnose ‘astma of mogelijk astma’. De resultaten van dat onderzoek zijn daarom niet zomaar te vertalen naar willekeurige moeders en hun kinderen.
Het Nederlandse Voedingscentrum adviseert om tenminste zes maanden borstvoeding te geven, maar maakt – behalve dat borstvoeding door middel van huid-op-huid contact bijdraagt aan de band tussen moeder en kind – verder geen onderscheid tussen de wijze waarop deze moedermelk wordt gegeven. Het Canadese onderzoek zal waarschijnlijk niets aan dit advies veranderen.
Wat kunnen we hier nu concreet mee?
Canadees onderzoek laat zien dat er een mogelijk verband bestaat tussen het wel of niet afkolven van moedermelk en de bacterie-samenstelling van die melk. Het is echter nog helemaal niet bekend of die veranderde bacterie-samenstelling van invloed is op de gezondheid van het kind. Het is daarom voorbarig om te stellen dat “nu blijkt dat nu en dan kolven ook invloed heeft op de kwaliteit van de melk”, zoals NRC schrijft. Het advies aan vrouwen die borstvoeding geven om indien nodig of gewenst te kolven zal door het onderzoek niet veranderen.
Gerelateerde berichten
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.
Nieuwsbrief
Over Dokter Media
Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.
Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.
Betrouwbare website
Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.