Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Kunnen mensen beademd worden via de anus?

20 mei 2021

“Zoogdieren in nood kunnen ‘ademen’ via de anus, mensen misschien ook”, zo kopte NU.nl enkele dagen terug. Onderzoekers zouden op basis van deze ontdekking zelfs “kansen voor een potentiële nieuwe beademingstechniek voor menselijke patiënten” zien.
Geïnspireerd door de tekorten aan beademingsmachines tijdens de coronacrisis zijn Japanse onderzoekers op zoek gegaan naar manieren waarop mensen voldoende zuurstof in het bloed kunnen krijgen. Met de wetenschap dat sommige waterdieren (zoals vissen en spinnen) kunnen ‘ademen’ met andere organen dan de longen, hebben zij onderzocht of zoogdieren ook zulke mogelijkheden hebben. Voor het onderzoek kregen enkele muizen, ratten en varkens zuurstof (als gas of in vloeibare vorm) toegediend via de anus. Hierna werden zij gedurende een uur in een zuurstofarme omgeving geplaatst. De dieren die zuurstof in gasvorm kregen toegediend, overleefden alleen als de darmwand voorafgaand werd beschadigd, om zo de opname van zuurstof mogelijk te maken. Desondanks stierf een kwart van hen alsnog binnen een uur. Toediening van zuurstof in vloeibare vorm bleek gedurende langere tijd (enkele uren) een verbetering van het zuurstofgehalte in het bloed te geven.
De onderzoekers concluderen dat zoogdieren de mogelijkheid hebben om zuurstof op te nemen via de anus, “wat mogelijk een extra manier kan zijn om patiënten in ademnood van zuurstof te voorzien”.

Uiteraard zijn hier wel de nodig kanttekeningen bij te plaatsen:

  • De onderzochte dieren waren gezond toen ze werden blootgesteld aan het experiment. Of hetzelfde principe op gaat bij ziekte, is onbekend.
  • Hoe de zuurstof precies wordt opgenomen wordt, is ook nog niet duidelijk.
  • De duur van het onderzoek is erg kort: er worden resultaten na 1 uur tot maximaal 2 dagen beschreven. Of deze techniek gedurende langere tijd toegepast kan worden, moet nog blijken.
  • Een onderzoek bij enkele proefdieren is niet zomaar te vertalen naar werkzaamheid bij menselijke patiënten.

Los van deze kanttekeningen zijn er bovendien nog tal van praktische bezwaren. Als je langdurig zuurstof krijgt toegediend via de anus, hoe passeer je dan bijvoorbeeld je ontlasting?
Dat het biologisch mogelijk blijkt dat zuurstof via de anus in het bloed kan komen betekent dan ook niet zomaar “dat zoogdieren in geval van nood kunnen ademen via de anus” – van een vertaalslag naar het beademen van patiënten is al helemaal geen sprake.


Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Categorieën:

Gerelateerde berichten

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.