Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Nieuw medicijn voor patiënten met Bechterew”

27 december 2015

In De Telegraaf stond deze week een kort bericht over een nieuw medicijn voor de ziekte van Bechterew. Het nieuwsbericht baseert zich op resultaten uit een door het AMC Amsterdam opgezet onderzoek.

Review door: redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier


Wat is er op te maken uit de titel?

De titel vertelt dat er een nieuw medicijn is voor patiënten met de ziekte van Bechterew. Is dit middel al beschikbaar? En is het er voor alle patiënten? Hoe werkt het precies? En wat zijn de voor- en nadelen?
De inleiding van het nieuwsbericht beschrijft dat het medicijn veilig is en medio 2016 beschikbaar zal zijn voor “alle Bechterew-patiënten”.

Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?

Het nieuwsbericht komt voort uit onderzoek van het AMC Amsterdam bij patiënten met de ziekte van Bechterew. Deze reumatologische aandoening kenmerkt zich door pijnlijke vergroeiingen van de wervelkolom. Er zijn momenteel alleen medicijnen beschikbaar tegen de pijn en ontsteking. Deze remmen soms ook de vergroeiingen, maar doen deze niet afnemen. Het nieuwe middel secukinumab, gericht tegen ontstekingseiwit interleukine-17, doet dit mogelijk wel.
Voor het onderzoek werden bijna 600 patiënten óf met het nieuwe medicijn óf met een placebo behandeld. Patiënten mochten tijdens het onderzoek hun gebruikelijke medicatie grotendeels voortzetten. Na 16 weken was bij 60% van de patiënten uit de medicijngroep een verbetering te zien van pijn, ontsteking en beweeglijkheid. Dit betekent dat bij 40% van de patiënten die het nieuwe medicijn kregen, het middel niet (voldoende) werkte. In de placebogroep was bij ‘slechts’ 30% van de patiënten een verbetering te zien.
De meest voorkomende bijwerkingen waren infecties en ontstekingen. Bij enkele patiënten kwamen ernstigere aandoeningen voor, zoals een kwaadaardige tumor of een hartinfarct. De onderzoekers verklaren niet of dit als bijwerking van de medicatie moet worden gezien.

Is dit echt iets nieuws?

Met de verwachte beschikbaarheid van het medicijn in 2016 lijkt er inderdaad een nieuwe behandeling te komen voor patiënten met de ziekte van Bechterew. Het zou daarbij nieuw zijn dat het medicijn de vergroeiingen niet alleen afremt, maar ook (blijvend) vermindert. Dit gunstige effect is echter niet in deze studie beschreven, maar in een eerdere veel kleinere studie. Of dit effect bij alle patiënten zichtbaar is en hoe lang dit aanhoudt, vermelden de onderzoekers niet.
Ook besloeg de totale duur van het onderzoek precies één jaar en doet het geen uitspraken over effecten op langere termijn. Het is daarom onduidelijk waar de genoemde werkingsduur van twee jaar vandaan komt. De ziekte van Bechterew is een chronische aandoening, waardoor langetermijneffecten juist erg belangrijk zijn (hebben patiënten na twee jaar geen baat meer bij het medicijn?).

Wat kunnen we hier nu concreet mee?

Het onderzochte medicijn lijkt in 2016 beschikbaar te komen voor patiënten met de ziekte van Bechterew. Gezien de nog onbekende langetermijneffecten en de mogelijke bijwerkingen van het middel, zal het waarschijnlijk niet direct aan alle patiënten worden voorgeschreven. Het lijkt daarom vooralsnog vooral interessant voor patiënten die niet reageren op de gebruikelijke behandelingen.
Niet onbelangrijk is dat het onderzoek is gesponsord door de fabrikant van het medicijn. Dit is gebruikelijk bij onderzoek naar nieuwe medicatie, maar de veiligheid en effectiviteit van het middel zullen in onafhankelijke onderzoeken verder onderzocht moeten worden.
Mocht het medicijn op lange termijn veilig en effectief blijken dan is het, zeker wanneer het inderdaad de vergroeiingen van de wervelkolom vermindert, een welkome toevoeging aan de behandelopties voor patiënten met de ziekte van Bechterew.

Gerelateerde berichten

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.