Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Is er een nieuwe scan om kanker op te sporen?

06 december 2021

Algemeen Dagblad schrijft dat het HMC Antoniushove in Leidschendam een bijzondere nieuwe scan heeft: “De Rolls Royce onder de scanners”. Het nieuwsbericht wekt daarbij de suggestie dat deze scan helemaal nieuw is en dat patiënten met kanker voortaan beter af zijn: “de PET-CT-onderzoeksscan spoort namelijk ook in een vroeg stadium kleinere afwijkingen op” en “hij is onmisbaar voor patiënten”. Dat klinkt als groot nieuws, maar dat is het eigenlijk niet.

De PET-CT-scan wordt namelijk al jaren gebruikt en heel veel ziekenhuizen hebben zo’n PET-CT-scan. Uit het persbericht van het HMC Antoniushove blijkt dan ook dat het belangrijkste nieuws niet de techniek van de scan is, maar dat patiënten van dit ziekenhuis voortaan niet meer voor zo’n scan naar een ander ziekenhuis hoeven.

Een PET-CT-scan kan in verschillende situaties worden gebruikt. Inderdaad kan de scan soms (uitzaaiingen van) kanker opsporen. De scan wordt ook wel gebruikt bij ontstekingsziekten, hart- en vaatziekten of hersenziekten. Maar het is belangrijk te benadrukken dat de scan lang niet bij iedere ziekte of patiënt kan worden gebruikt. Bovendien kan het voorkomen dat de scan geen afwijkingen vindt, terwijl die er later toch blijken te zijn. En andersom kan het zijn dat de scan een afwijking laat zien die medisch gezien geen reden tot zorg is. De PET-CT-scan is dan ook geen wondermachine die alle ziektes kan opsporen.

Sinds de komst van de PET-CT-scan, al vele jaren geleden, wordt de scan steeds vaker gebruikt en het is mooi dat steeds meer ziekenhuizen zo’n scanner krijgen. Maar het nut van de scan blijft afhankelijk van de patiënt en diens aandoening, en hij wordt daarom alleen ingezet als dat volgens medische richtlijnen van meerwaarde is.


Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Categorieën:

Gerelateerde berichten

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.