Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Hoe is het nu met…. het ‘kopieerapparaat dat reuma scant’?

17 december 2017

Dokter Media blikt in december terug op enkele onderwerpen die dit jaar in onze reviews zijn verschenen. Heeft die “doorbraak” zijn belofte al waar gemaakt? Is het “nieuwe medicijn” inmiddels in gebruik genomen? En waarom horen we niks meer van die “veelbelovende test”?

Dokter Media zoekt het uit en geeft wekelijks antwoord op de vraag: “Hoe is het nu met….?”


Hoe is het nu met…. het ‘kopieerapparaat dat reuma scant’?

In januari van dit jaar schreef Dokter Media over de ‘HandScan’, een apparaat waarmee ontstekingen in gewrichten van handen kunnen worden opgespoord. Volgens de Volkskrant zou het apparaat een “revolutie” betekenen voor patiënten met reuma. De HandScan zou het onderzoek van de handen vooral sneller en minder pijnlijk maken. Destijds was het Maxima Medisch Centrum het eerste ziekenhuis ter wereld dat het apparaat in gebruik nam. Volgens de Volkskrant zou het apparaat naar verwachting in zeker zes medische centra ter beschikking komen.
Dokter Media concludeerde destijds dat het nog wat vroeg was om over een revolutie te spreken omdat “onderzoek naar de werkzaamheid van de HandScan .. nog niet laat zien dat patiënten hiermee ook daadwerkelijk beter behandeld worden”, en dat “verder onderzoek zal moeten uitwijzen of de HandScan een vaste plek krijgt bij de controle van reumapatiënten.

En…. wat blijkt?

In mei 2017 bleek uit een nieuwsbericht van het Reumafonds dat de HandScan inderdaad in zes ziekenhuizen gebruikt zou gaan worden. In deze ziekenhuizen wordt nu onderzocht of reumapatiënten ook daadwerkelijk beter worden behandeld door gebruik van de HandScan. Voor dit onderzoek worden 112 patiënten verdeeld over twee groepen: 56 patiënten worden onderzocht op de gebruikelijke manier: met bloedonderzoek en onderzoek van de hand- en polsgewrichten door de arts. Hun behandeling wordt vervolgens aangepast op geleide van deze uitkomsten. Bij de andere 56 patiënten wordt de behandeling aangepast op basis van de uitslag van de HandScan. De uitslagen van dit onderzoek zijn nog niet bekend.

In juni 2017 werd op een internationaal congres over reumatologie een klein onderzoek naar de HandScan gepresenteerd: uit dit onderzoek bij 50 patiënten bleek dat de HandScan gewrichtsontstekingen beter vaststelde dan het gebruikelijke gewrichtsonderzoek door een arts, maar ook vaker onterecht aangaf dat er gewrichtsontsteking zou zijn.
De fabrikant van de HandScan meldde niet veel later dat de HandScan inmiddels ook door ziekenhuizen buiten Nederland in gebruik wordt genomen.

Dus…. nu?

De HandScan, eerder dit jaar gebracht als “revolutie” voor reumapatiënten, is in de loop van 2017 door meerdere ziekenhuizen in gebruik genomen. In deze ziekenhuizen wordt momenteel onderzocht of de HandScan ook daadwerkelijk leidt tot een betere behandeling. Of het apparaat echt een revolutie betekent, zal dus nog even moeten worden afgewacht.
Mensen met reuma die zich afvragen of zij ook onderzocht kunnen worden met de HandScan kunnen dit bespreken met hun reumatoloog.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.