“Vrouw met borstimplantaten heeft meer kans op lymfeklierkanker”
Vorige week meldden diverse media dat vrouwen met borstimplantaten meer risico lopen om lymfeklierkanker te krijgen. Dit zou blijken uit onderzoek door meerdere Nederlandse medische centra.
Review door: redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier
Wat is er op te maken uit de titel?
Onder andere Algemeen Dagblad, NU.nl en Het Parool schreven over een grotere kans op het krijgen van lymfeklierkanker door borstimplantaten. Bij Nieuwsuur meldt een van de betrokken onderzoekers dat “de belangrijkste stap (…) is dat van schattingen en relatieve risico’s naar absolute risico’s is gegaan. Dat doen we nu als eerste in de wereld”.
Wat zijn dit precies voor risico’s? En heeft dit nu gevolgen voor vrouwen met borstimplantaten?
Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?
Onderzoekers van onder meer het Antoni van Leeuwenhoek, VU Medisch Centrum en Maastricht UMC hebben onderzoek gedaan naar het verband tussen het hebben van borstimplantaten en het risico op het krijgen van één bepaalde vorm van lymfeklierkanker genaamd anaplastisch grootcellig lymfoom (ALCL). Hiertoe verzamelden zij gegevens van alle patiënten die in de periode 1990-2016 lymfeklierkanker in een borst hadden gekregen. Vervolgens gingen zij na welke van deze patiënten borstimplantaten hadden. Tenslotte hebben de onderzoekers geprobeerd te bepalen hoeveel mensen in de algemene bevolking borstimplantaten hebben, door het opvragen van verkoopcijfers en het beoordelen van een serie röntgenfoto’s van willekeurige patiënten.
De onderzoekers berekenden met behulp van deze gegevens twee verschillende risico’s:
- De kans op het krijgen van een ALCL is ongeveer 400x groter als je borstimplantaten hebt (dit is een benadering van het relatieve risico)
- De kans dat een 70-jarige vrouw ergens in haar leven een ALCL heeft gekregen (het absolute risico) is:
- 0,30 op 1 miljoen (0,00000030) als die vrouw géén borstimplantaten heeft
- 82 op 1 miljoen (0,000082) als die vrouw wél borstimplantaten heeft
Op basis van deze gegevens concluderen de onderzoekers dat er een zeer duidelijk verband bestaat tussen het hebben van borstimplantaten en het krijgen van een ALCL in een borst: “een bijna 100 procent oorzaak-gevolgrelatie.” Zij benadrukken daarbij wel dat, ondanks het hoge relatieve risico, het absolute risico nog steeds erg klein is omdat het ALCL maar zo weinig voor komt. 400x een hele kleine kans is in dit geval nog steeds een hele kleine kans: de onderzoekers berekenden dat bijna 7000 vrouwen borstimplantaten moeten krijgen, voor er één nieuwe diagnose ALCL zal worden gesteld (het number needed to harm).
Als kanttekening melden de onderzoekers dat zij het aantal borstimplantaten in de algemene bevolking niet exact bekend is en daarom geschat moest worden. Ook kunnen zij niet zeggen of bepaalde typen borstimplantaten meer of minder kans geven op het krijgen van een ALCL in een borst.
De onderzoekers besluiten dat er aandacht nodig is voor de relatie tussen borstimplantaten en deze vorm van lymfeklierkanker: artsen zouden vrouwen die borstimplantaten overwegen nu beter voor kunnen lichten, en bij vrouwen met borstimplantaten die klachten hebben van een zwelling in de borst meer bedacht kunnen zijn op deze diagnose. Verder pleiten zij voor betere registratie van borstimplantaten en de complicaties daarvan, en het stimuleren van (cosmetische) alternatieven voor borstimplantaten.
Is dit echt iets nieuws?
In 2008 beschreven de onderzoekers voor het eerst een aantal patiënten met deze bepaalde vorm van lymfeklierkanker in een borst. Zij suggereerden toen al een mogelijk verband met borstimplantaten, maar stelden dat meer onderzoek nodig was om dit verband verder te verduidelijken. Het huidige onderzoek heeft nu voor het eerst laten zien dat de implantaten daadwerkelijk een directe of indirecte oorzaak lijken te zijn voor de ziekte, en hoe groot (of klein) daarbij de risico’s zijn.
Wat kunnen we hier nu concreet mee?
Nadat de afgelopen tien jaar al meerdere gevallen deden vermoeden dat er een verband bestaat tussen het hebben van borstimplantaten en het krijgen van een bepaalde vorm van lymfeklierkanker in een borst, toont Nederlands onderzoek nu voor het eerst een “vrijwel zekere” oorzaak-gevolg relatie aan. Ondanks dat het relatieve risico op dit anaplastisch grootcellig lymfoom misschien erg groot is, blijkt het absolute risico gelukkig nog steeds erg klein: minder dan 0,02%. De onderzoeksresultaten lijken daarom geen directe gevolgen te hebben voor vrouwen met borstimplantaten.
Vrouwen met borstimplantaten die vragen hebben over het onderzoek kunnen dit het beste bespreken met hun huisarts of chirurg.
Gerelateerde berichten
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.
Nieuwsbrief
Over Dokter Media
Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.
Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.
Betrouwbare website
Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.