Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Q-koorts: klachten worden alleen maar erger”

18 maart 2018

Niet alleen het Algemeen Dagblad schrijft dat “Q-koortspatiënten ondanks intensieve behandeling jaren na de besmetting klachten houden die bovendien zelfs kunnen verergeren”, ook het NOS Journaal opende: “Q-koortspatiënten komen niet van problemen af”. De berichten suggereren dat Q-koorts in veel gevallen “een progressieve ziekte” is.
De nieuwsberichten zijn gebaseerd op een nog niet gepubliceerd en nog niet voltooid onderzoek van het Radboudumc naar de kwaliteit van leven van Q-koortspatiënten. Tot nu toe zijn 2600 patiënten gevolgd, die zijn onder te verdelen in drie categorieën:

  1. Q-koortsvermoeidheidssyndroom (10% van alle Q-koortspatiënten).
    Deze patiënten hebben veel beperkingen sinds hun Q-koortsinfectie, hun klachten lijken over de tijd niet toe of af te nemen.
  2. Chronische Q-koorts (5% van alle Q-koortspatiënten).
    Deze patiënten ervaarden minder beperkingen dan de eerste groep, maar kregen wel meer klachten gedurende de jaren dat zij gevolgd werden. Dit is dus de groep patiënten waar de termen “progressieve ziekte” en “klachten worden alleen maar erger” aan refereren.
  3. Overige Q-koortspatiënten (85% van alle Q-koortspatiënten).
    Dit is veruit de grootste groep. Deze patiënten hebben ooit een Q-koortsinfectie gehad, maar kregen geen verschijnselen van chronische Q-koorts of Q-koortsvermoeidheidssyndroom. Deze patiënten “rapporteren een steeds beter functioneren over de tijd”.

Q-koorts lijkt dus voor een minderheid een chronisch (15%) en progressief (5%) probleem, maar met de meeste Q-koortspatiënten (85%) lijkt het steeds beter te gaan. Tot het onderzoek volledig voltooid en gepubliceerd is, zijn verdere conclusies niet mogelijk.

Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Categorieën:

Tags:

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.