“Smartphone werkt binnenkort ook als stethoscoop”
In de Volkskrant stond deze week een nieuwsbericht over een app waarmee een smartphone zou kunnen werken als stethoscoop. Het bericht baseert zich op onderzoeksresultaten die dezelfde dag werden gepresenteerd tijdens een Amerikaans medisch congres.
Review door: redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier
Wat is er op te maken uit de titel?
De titel vertelt dat een smartphone binnenkort ook als een stethoscoop werkt (een stethoscoop is het instrument waarmee een arts naar hart of longen van een patiënt luistert). Uit de titel is niet op te maken hoe dit precies in zijn werk gaat. Kan iedereen binnenkort deze ‘smartphone-stethoscoop’ gebruiken? Of moet je zelf arts zijn om dit toe te passen? En hoe “binnenkort” is dit eigenlijk?
In de inleiding van het artikel wordt verteld dat patiënten met de smartphone-stethoscoop thuis een geluidsopname van hun hart kunnen maken. De patiënt kan deze opname vervolgens opsturen naar een arts, zonder het ziekenhuis te hoeven bezoeken.
Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?
Het nieuwsbericht bespreekt onderzoeksresultaten die werden gepresenteerd op een congres van de Amerikaanse hartstichting. Het gaat om onderzoek naar de app Heartbuds. Deze app is momenteel ook in Nederland te downloaden. In het onderzoek testten twee onafhankelijke artsen verschillende stethoscopen op 50 patiënten, waarbij de betrouwbaarheid en kwaliteit van de smartphone-stethoscoop gelijk was aan die van gangbare professionele stethoscopen.
Is dit echt iets nieuws?
Zoals ook in het artikel van de Volkskrant wordt vermeld, bestaan er al langere tijd digitale stethoscopen. De smartphone-stethoscoop zou je kunnen zien als een variant binnen deze categorie. Het is daarbij ook niet nieuw dat van een app wordt verkondigd dat deze de stethoscoop gaat vervangen. Wie ‘smartphone stethoscoop’ intikt op Google komt al snel op een nieuwsbericht uit 2010, getiteld: “iPhone applicatie vervangt stethoscoop”.
Wat kunnen we hier nu concreet mee?
Op de website van Heartbuds staat vermeld dat Heartbuds niet bedoeld is voor medische doeleinden, zoals het stellen van diagnoses. Wat bovendien niet in het nieuwsbericht wordt vermeld, is hoe de smartphone-stethoscoop precies werkt. Om je smartphone als stethoscoop te kunnen gebruiken heb je namelijk een speciale microfoon nodig die wat weg heeft van een gewone stethoscoop (zie het plaatje hieronder). Aan het ene uiteinde van die microfoon zit een membraan (het gedeelte van een gewone stethoscoop dat tegen de patiënt wordt geplaatst). Het andere uiteinde – dat je normaal in je oren stopt – sluit je aan op je smartphone. Wanneer je het membraanuiteinde nu op iemands borst legt, hoor en zie je de hartslag op het beeldscherm van je smartphone. Vervolgens kun je deze geluiden en beelden delen, met vrienden maar dus ook met een arts.
Behalve dat het misschien leuk is om dit zelf te doen, is het belangrijk te benadrukken dat deze app (inclusief microfoon) vooralsnog niet het professionele oordeel van een arts vervangt. De arts moet weten waar op het lijf de stethoscoop wordt geplaatst. En de geluiden moeten altijd door een arts worden geïnterpreteerd. De app moet bovendien eerst nog verder worden getest.
Tot die tijd zullen artsen gewoon met hun eigen stethoscoop naar het hart van hun patiënt blijven luisteren. Of dit binnenkort, of zelfs ooit gaat veranderen, daar durven ook de onderzoekers geen uitspraak over te doen.
Nieuwsbrief
Over Dokter Media
Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.
Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.
Betrouwbare website
Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.