Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Huisartsen gaan met hun smartphone hartfilmpjes maken”

04 februari 2018

NU.nl schreef dit weekend dat huisartsen binnenkort hartfilmpjes kunnen maken met hun smartphone of tablet. Een cardioloog kijkt dan op afstand mee voor het stellen van de diagnose. Dit zou onder meer “veel (reis)tijd en geld kunnen schelen”.

Review door: redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier


Wat is er op te maken uit de titel?

De inleiding van het nieuwsbericht meldt dat “ruim 1100 huisartsen binnenkort hartfilmpjes kunnen maken met hun smartphone of tablet”.
Hoe werkt dit precies? Betekent dit dat straks elke huisarts of zelfs iedereen zelf zo’n hartfilmpje kan laten maken? En zou dit er voor kunnen zorgen dat er minder mensen naar een cardioloog verwezen worden?

Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?

Het nieuwsbericht verscheen waarschijnlijk naar aanleiding van de e-healthweek die plaatsvond van 20-28 januari 2018. De e-healthweek is een campagne voor het vergroten van kennis en vaardigheden op het gebied van digitale ondersteuning in de zorg. KPN is partner van deze week.
KPN investeert in digitale zorgproducten, waaronder ook in CardioSecur. Dit is een app die in samenwerking met een speciale kabel een hartfilmpje (ook wel ECG) kan maken. In het nieuwsbericht wordt vermeld dat “de app in de huisartsenpraktijk kan worden gebruikt maar ook bij patiënten thuis, wat hun veel (reis)tijd en geld kan schelen”.

Is dit echt iets nieuws?

Als je voortaan thuis met je smartphone een hartfilmpje zou kunnen maken, dan zou dat groot nieuws zijn. Behalve dat er ook een kostbare kabel nodig is om CardioSecur te kunnen gebruiken, wordt in de huidige berichtgeving echter niet besproken of de kwaliteit van deze hartfilmpjes vergelijkbaar is met die van de nu gangbare ECG-apparaten.
In 2016 liet een vergelijking tussen CardioSecur en het nu gangbare hartfilmpje zien dat CardioSecur weliswaar ‘voor een eerste indruk redelijk vergelijkbaar’ is, maar dat in de details “meerdere belangrijke verschillen” optraden. Een ander onderzoek om de resultaten van CardioSecur te evalueren is in december 2017 afgerond. De resultaten hiervan zijn nog niet bekend gemaakt.

Wat kunnen we hier nu concreet mee?

NU.nl meldt dat 1100 huisartsen met hun smartphone hartfilmpjes gaan maken. Hiervoor blijkt een app en een speciale kabel nodig. Onderzoek laat tot nu toe niet zien dat deze methode daadwerkelijk geschikt is voor medisch gebruik. Nader onderzoek naar de digitale hartfilmpjes, waaronder wellicht de ervaring van de 1100 huisartsen die de app nu gaan testen, zal moeten uitwijzen of de kwaliteit voldoende is om inderdaad te leiden tot een besparing in tijd en geld.
Voorlopig zullen huisartsen in het algemeen gewoon gebruik blijven maken van de gebruikelijke ECG-apparaten.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.