Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Zwangeren moeten Latijns-Amerika mijden”

22 januari 2016

In verschillende media was deze week te lezen over het Zika-virus. Een Amerikaans gezondheidsinstituut heeft gewaarschuwd dat dit virus zich in Latijns-Amerika verspreidt. De Telegraaf schreef bijvoorbeeld dat zwangeren dit gebied nu moeten mijden.

Update 24 januari 2016:
Het RIVM heeft het reisadvies aangepast. Kijk voor de laatste informatie op de website van het RIVM.

Review door: redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier


Wat is er op te maken uit de titel?

Zwangere vrouwen zouden Latijns-Amerika moeten mijden, zo kopt het nieuwsbericht. In het bericht is te lezen dat een Amerikaans gezondheidsinstituut heeft gewaarschuwd voor de aanwezigheid van het ‘Zika-virus’ in deze regio. Dit virus wordt overgedragen door muggenbeten en zou kunnen leiden tot afwijkingen bij ongeboren kinderen.

Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?

Het Zika-virus komt vooral voor in Afrika en Zuidoost-Azië. Dit virus wordt op de mens overgedragen door een muggenbeet. Het geeft meestal milde klachten van koorts, gewrichtspijn en huiduitslag, en geneest vanzelf. Voor zwangere vrouwen zou besmetting met het virus meer risico’s met zich mee kunnen brengen. Een infectie zou bij deze vrouwen ernstiger kunnen verlopen en bovendien afwijkingen kunnen veroorzaken bij het ongeboren kind.
Het Amerikaanse CDC (vergelijkbaar met het RIVM in Nederland) heeft kort geleden melding gemaakt van de verspreiding van het Zika-virus in delen van Centraal- en Zuid-Amerika. In dit bericht waarschuwt het CDC dat zwangere vrouwen die naar deze gebieden willen reizen, moeten overwegen hun reis te wijzigen of extra maatregelen te nemen om muggenbeten te voorkomen.

Is dit echt iets nieuws?

Het Zika-virus is al in 1947 ontdekt in Afrika. Maar de verspreiding van het virus in Centraal- en Zuid-Amerika, sinds november 2015, is nieuw. De genoemde gezondheidsrisico’s voor zwangere vrouwen worden op dit moment verder onderzocht.

Wat kunnen we hier nu concreet mee?

Het Amerikaanse gezondheidsinstituut CDC heeft gewaarschuwd dat zwangere vrouwen een reis naar Centraal- of Zuid-Amerika moeten heroverwegen (de reis wordt dus niet per se afgeraden*). Dit in verband met de mogelijke gezondheidsrisico’s van het Zika-virus, wat zich sinds kort in deze regio verspreidt. Met het oog op deze riciso’s raden lokale overheden in Colombia en El Salvador vrouwen inmiddels (tijdelijk) af om zwanger te worden.
Zowel het RIVM als het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) hanteren vooralsnog dit advies: “denk vooraf goed na over een reis naar de tropen en zorg in de tropen altijd voor strikte maatregelen om een muggenbeet te voorkomen.” Voor het meeste recente advies en overige informatie kun je terecht op de website van het RIVM.
Interessant is dat de NOS enkele dagen na de nieuwsberichten schreef dat een genetisch gemanipuleerde mug zou kunnen worden ingezet tegen het virus. Dit is overigens een andere mug dan de ‘gentechmug’ waar Dokter Media eerder over schreef.

*Voor het meeste recente advies en overige informatie kun je terecht op de website van het RIVM

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.