Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Leidt corona tijdens zwangerschap tot gevaar voor de baby?

27 augustus 2021

Verschillende media schrijven dat infectie met het coronavirus bij zwangeren tot een levensgevaarlijke situatie voor de baby kan leiden. Uit Rotterdams onderzoek blijkt namelijk dat de placenta (ook wel moederkoek genoemd) door het coronavirus kan worden aangetast. Daardoor kan de baby een tekort aan voedingsstoffen of zuurstof krijgen.
Onderzoekers bekeken de placenta’s van 36 zwangeren die positief waren getest op het coronavirus. In 4 van de placenta’s zagen zij afwijkingen die veroorzaakt leken door het virus. Die afwijkingen bleken verband te houden met een groter risico op dreigend zuurstoftekort bij de baby. Er was géén verband tussen de placenta-afwijkingen en de mate van ziekte bij de zwangere. Ook zwangeren met een mild ziektebeloop lijken dus afwijkingen aan de placenta te kunnen krijgen. In totaal werden 11 baby’s (dus bijna 1 op 3) te vroeg geboren, door ademhalingsproblemen bij de zwangere of dreigend zuurstoftekort bij de baby.

Eerder bleek al dat zwangeren een groter risico lopen op een ernstig beloop van ziekte door het coronavirus (zie hier en hier), wat zowel een gevaar is voor de zwangere zelf als voor de baby. Deze nieuwe bevinding dat het virus door aantasting van de placenta nog een ander risico voor de baby met zich mee kan brengen, lijkt een extra argument voor het belang van vaccinatie, ook tijdens de zwangerschap. Daarnaast is het een extra reden om zwangere en baby goed te controleren bij een positieve coronatest, ook als de zwangere daar weinig klachten van heeft.


Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.