Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Apenpokken verspreiden niet snel

23 mei 2022

Enkele dagen terug werd voor het eerst melding gedaan van opvallende besmettingen met het apenpok-virus. Dat virus wordt meestal alleen in delen van Afrika gezien, maar nu waren er patiënten in Europa en Amerika. Het virus kan zich gelukkig niet snel verspreiden en mensen worden er meestal niet ernstig ziek van.

Ziekte door besmetting met apenpokken lijkt een beetje op waterpokken. Waterpokken komen vooral bij kinderen voor, apenpokken vaker bij volwassenen. Van apenpokken zijn mensen wel wat langer ziek: zo’n twee tot vier weken. Het gaat vrijwel altijd vanzelf weer over. Er is geen behandeling voor de ziekte.

Het overdragen van apenpokken gaat niet snel: er is vaak intensief (lichamelijk) contact voor nodig. Voor alle zekerheid wordt momenteel extra op apenpokken gelet, ook in Nederland. Op dit moment zijn in ons land pas zes gevallen geconstateerd. De komende dagen zullen vermoedelijk verschillende berichten verschijnen over mogelijke nieuwe gevallen.

Voor meer informatie verwijzen wij naar de website van het RIVM en dit bericht van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.


Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Categorieën:

Tags:

Gerelateerde berichten

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.