“Hersentumor bestrijden met Zika? Helemaal geen gek idee”
Vorige week meldde een item op NPO Radio 1 over een mogelijke toepassing van het Zikavirus: “In een experimentele studie blijkt nu dat het ook de meest voorkomende en meest agressieve menselijke hersentumor kan afbreken”. Het bericht volgt op resultaten van Amerikaans onderzoek.
Review door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier
Wat is er op te maken uit de titel?
Volgens het bericht zou het Zikavirus mogelijk gebruikt kunnen worden als behandeling voor hersentumoren. Hoe werkt dit precies? En kunnen patiënten nu al in aanmerking komen voor die behandeling?
Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?
Het Zikavirus was vorig jaar veel in het nieuws, met name omdat een infectie tijdens zwangerschap kan leiden tot hersenafwijkingen bij het ongeboren kind. Een mogelijke verklaring voor deze hersenafwijkingen is dat het Zikavirus groeiende hersencellen beschadigt. Amerikaanse onderzoekers zagen daardoor ook een mogelijke toepassing van het Zikavirus: wellicht zou het ook de groeiende hersencellen van een hersentumor kunnen beschadigen?
De onderzoekers gebruikten muizen met hersentumoren (zogeheten ‘gliomen’) en deelden deze op in twee groepen. De ene groep kreeg injecties met het Zikavirus toegediend, de andere groep niet. Uit de resultaten bleek dat muizen met het virus beduidend langer leefden en dat de tumor trager groeide.
Naast onderzoek op muizen werden ook menselijke tumorcellen en normaal hersenweefsel in een laboratorium bestudeerd. Ook hier ontwikkelden de tumorcellen zich veel minder snel, en werd normaal hersenweefsel grotendeels gespaard. Chemotherapie was bovendien een stuk effectiever in combinatie met het Zikavirus.
Is dit echt iets nieuws?
De onderzoekers noemen hun resultaten “een eerste stap in de ontwikkeling van Zikavirus als hersentumor behandeling”. Hoewel de toepassing effectief bleek bij muizen en laboratoriumonderzoek, geven zij hierbij aan dat nog moet worden onderzocht of het virus ook echt werkzaam is bij de mens. Mocht dit inderdaad het geval blijken, dan zou dat een belangrijke ontwikkeling zijn: kwaadaardige gliomen zijn momenteel nog erg moeilijk te behandelen.
Wat kunnen we hier nu concreet mee?
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat het Zikavirus mogelijk kan worden gebruikt bij de behandeling van hersentumoren. Het virus bleek werkzaam bij muizen en tumorcellen in het laboratorium. Deze ‘eerste stap’ is een interessante ontwikkeling voor een momenteel moeilijk te behandelen ziekte, maar de veiligheid en werkzaamheid bij de mens moeten nog worden onderzocht.
Gerelateerde berichten
Nieuwsbrief
Over Dokter Media
Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.
Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.
Betrouwbare website
Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.