Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Nieuws over schimmel geen reden tot paniek

24 maart 2023

Vrijwel alle landelijke media schrijven over een nieuwe schimmelziekte. De berichten kunnen onrust geven, zeker na de coronavirus pandemie. Maar er is op dit moment geen reden tot zorg.

Een Amerikaanse instantie – vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM – bracht enkele dagen terug een persbericht naar buiten. Daarin staat dat er de afgelopen jaren in Amerikaanse ziekenhuizen steeds vaker een bepaalde schimmel wordt gevonden. Deze schimmel genaamd candida auris, is soms moeilijk te behandelen. Alleen mensen die ernstig ziek zijn, bijvoorbeeld omdat hun afweersysteem wordt onderdrukt door medicijnen, lopen risico op infectie met de schimmel. Mensen met een normale afweer worden er doorgaans niet ziek van.

Candida auris is niet nieuw, de schimmel werd al in 2009 ontdekt. Sindsdien verspreidt de schimmel zich over de wereld, maar in Nederland zijn er voor zover bekend nog geen mensen ziek van geworden. Mensen kunnen de schimmel ook bij zich dragen zonder er ziek van te worden en de schimmel ongemerkt weer kwijtraken. Onderzoek naar de schimmel is alleen nodig bij ernstige zieke mensen in het ziekenhuis.

Het RIVM houdt de verspreiding van de schimmel in de gaten. Daarbij wordt ook alvast geoefend hoe een toename van besmettingen in Nederland bestreden kan worden. Maar er zijn geen aanwijzingen voor een mogelijke ‘uitbraak onder mensen’ zoals verschillende media schrijven. Het RIVM heeft een webpagina gemaakt met uitleg en antwoorden op veelgestelde vragen over de schimmel.


Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Gerelateerde berichten

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.