Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Wetenschap bevestigt praktijk: baby’s worden graag in slaap gewiegd

06 oktober 2022

Onderzoekers hebben een advies uitgebracht om baby’s het beste in slaap te krijgen. Een methode van 5 minuten rondlopen met de baby op de arm, daarna nog een aantal minuten zitten met de baby en dan pas in de wieg leggen is het advies. 80% van de baby’s slaapt daarna, aldus de onderzoekers. Het onderzoek is echter uitgevoerd bij een klein aantal baby’s. Bovendien werd ‘slapen’ gedefinieerd als ten minste 40 seconden ‘niet wakker zijn’. Het wiegen van een huilende baby is zo’n natuurlijke vanzelfsprekendheid, dat het onderzoek weinig nieuwe inzichten biedt voor ouders van jonge kinderen.

Een review door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier


Wat suggereert de kop?

“Wetenschappers ontdekken hoe je huilende baby’s het beste in slaap kunt krijgen”, schreef de Volkskrant onlangs. Even rondlopen, daarna nog een paar minuten met de baby zitten en dan pas in bed leggen zou het ideale recept zijn: “Tachtig procent van de kinderen gaat daarna slapen.”
Is dat echt een wetenschappelijke ‘ontdekking’?

Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?

Aanleiding voor het nieuwsbericht is een recent verschenen onderzoek door Japanse en Italiaanse onderzoekers. 21 gezonde baby’s van 0-7 maanden oud en hun moeders deden mee. Vier verschillende technieken werden met elkaar vergeleken: rondlopen met de baby op de arm, zitten met de baby op de arm, de baby wiegen in de kinderwagen of de baby direct in bed leggen. Deze technieken werden achterelkaar toegepast. Dit werd afwisselend kort (30 seconden) of lang (5 minuten) volgehouden. Men keek onder andere naar het gedrag van de baby (slapen, rustig wakker zijn of huilen) en de hartslag.

De resultaten waren voor de hand liggend: een rustigere baby had over het algemeen een lagere hartslag dan een huilende baby en een huilende baby werd rustiger van ronddragen op de arm of wiegen in de kinderwagen. Alleen de baby even oppakken was niet voldoende om het huilen te stoppen. Na 5 minuten met de baby op de arm rondlopen, sliepen 5 van de 11 huilende baby’s. Daarna nog 5 minuten met de baby op de arm zitten, leidde ertoe dat er nog twee baby’s in slaap vielen. Een rustige baby werd niet nóg rustiger van ermee rondlopen of wiegen in een wagen. En als een baby in bed werd gelegd dan viel de baby óf dieper in slaap óf werd weer wakker.

Op basis van deze resultaten adviseren de onderzoekers om huilende baby’s bij je te nemen, 5 minuten mee rond te lopen op de arm, en daarna nog 5 tot 8 minuten mee te zitten voordat je ze in bed legt. Ze benadrukken hierbij dat dit een advies is voor huilende baby’s, niét voor baby’s met al langer bestaande slaapproblemen of overmatig huilen. Daar is nog aan toe te voegen dat ‘blijven slapen’ werd gedefinieerd als 40 seconden niet wakker zijn, wat natuurlijk veel te kort is om te bepalen of de baby daadwerkelijk blijft slapen.

Is dit echt iets nieuws?

Dit onderzoek bevestigt wat we al langer weten vanuit de praktijk en wat ouders van nature al eeuwenlang doen: huilende baby’s gaan minder huilen als je ze wiegt en vallen daarmee ook vaker en sneller in slaap. Het huidige onderzoek ‘ontdekt’ daarmee niets nieuws.

Wat kunnen we hier nu concreet mee?

Jonge ouders zullen bevestigen dat een baby die 40 seconden slaapt, niet direct een succes te noemen is. In combinatie met het kleine aantal onderzochte baby’s is het maar de vraag wat dit onderzoek nu daadwerkelijk toevoegt aan de bestaande adviezen. Ouders van baby’s met slaapproblemen of overmatig huilen kunnen terecht bij hun consultatiebureau of hun huisarts.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.