Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Longkankeroperaties kunnen preciezer door VR-bril, ‘Een absolute revolutie’”

05 november 2020

Enige tijd terug stond er op NOS.nl een nieuwsbericht over het gebruik van een virtualrealitybril bij longkankeroperaties. Het bericht beschrijft de eerste ervaringen hiermee, maar spreekt desondanks al van een “zeer succesvolle” nieuwe behandelmethode.

Longkanker kan op verschillende manieren behandeld worden. Een operatie om de tumor te verwijderen behoort soms tot de mogelijkheden. Voorafgaand aan zo’n operatie wordt een CT-scan gemaakt zodat de chirurg kan zien waar de tumor zich bevindt en welk gedeelte er moet worden weggesneden. Met een nieuwe techniek, ‘driedimensionale immersieve virtual reality’ (3D-VR) hopen chirurgen tumorweefsel beter van gezond longweefsel te kunnen onderscheiden, waardoor er na de operatie meer longweefsel en (hopelijk dus) meer longcapaciteit overblijft. Het herstel van de operatie zou bovendien korter kunnen duren.

De nieuwe techniek wordt sinds augustus 2019 gebruikt in het Erasmus MC in Rotterdam. Sindsdien zouden er ongeveer 20 patiënten mee behandeld zijn, wat volgens de chirurgen “erg goed” zou zijn gegaan. In een persbericht van het Erasmus MC wordt gesproken van een “grootse doorbraak”. Er zou dan ook al een patent zijn aangevraagd op de uitvinding.

Bij ons weten is er echter nog geen publicatie van de behandelresultaten beschikbaar. Daardoor is de werkzaamheid van de behandeling nog niet onafhankelijk te beoordelen. Ook is onbekend welke patiënten met longkanker wel of niet voor deze behandeling in aanmerking komen. Het lijkt erop dat momenteel alleen patiënten in het Erasmus MC met de techniek kunnen worden behandeld, al zouden de Rotterdamse artsen volgens de NOS wel denken “dat het gebruik van de VR-bril snel kan worden toegepast in andere ziekenhuizen in Nederland”.

Voorlopig blijft het dus nog onduidelijk of de 3D-VR techniek daadwerkelijk “een absolute revolutie” voor longkankeroperaties zal betekenen.


Geschreven door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.