Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Betere behandeling ijzertekort ontdekt”

11 november 2015

Op zowel Gezondheidsnet als NU.nl verscheen onlangs een nieuwsbericht over de behandeling van ijzertekort. De nieuwsberichten baseren zich op resultaten uit een Zwitsers onderzoek waar ook onderzoekers van het Nijmeegse Radboud UMC aan meewerkten.

Review door: redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier


Wat is er op te maken uit de titel?

De titel vertelt dat het nieuwsbericht gaat over de behandeling van ijzertekort. Het woord ‘betere’ suggereert dat de behandeling van ijzertekort tot nu toe mogelijk niet goed genoeg was of nog beter kon. Uit de titel is niet op te maken waar deze ontdekte behandeling uit bestaat. Is er een geheel nieuwe behandeling ontdekt? Of is een gebruikelijke behandeling verder verbeterd? Uit het nieuwsbericht blijkt dat de ‘betere behandeling’ een kleine aanpassing van een bestaande behandeling betreft.

Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?

Het nieuwsbericht bespreekt resultaten van een Zwitsers onderzoek. Voor dit onderzoek werden ruim 50 vrouwen met ijzertekort onderverdeeld in verschillende groepen. De vrouwen kregen per groep ijzertabletten in verschillende schema’s (1, 2 of 3 keer per dag) en verschillende doseringen. Uiteindelijk bleek dat ijzer het best werd opgenomen als het één keer per dag werd ingenomen, in een lage dosering. De onderzoekers denken dat dit komt doordat het innemen van ijzer leidt tot de afgifte van een hormoon, hepcidine. Dit hormoon verhindert opname van ijzer. Omdat dit hormoon pas na 1 à 2 dagen uit het bloed verdwijnt, wordt ijzer daarna pas weer goed opgenomen. Het niet één, maar meerdere keren per dag innemen van ijzer zou daarom weinig effect hebben.

Is dit echt iets nieuws?

Behandeling van ijzertekort met ijzertabletten bestaat al jaren, maar voor die behandeling gebruiken patiënten meestal dagelijks meerdere tabletten. Dat het innemen van dagelijks een enkele tablet, of zelfs maar om de dag één tablet, tot dezelfde behandeling van het ijzertekort zou kunnen leiden, is inderdaad nieuw.

Wat kunnen we hier nu concreet mee?

De onderzoeksresultaten zijn interessant voor de dagelijkse praktijk omdat een kleine aanpassing van een bestaande behandeling kan leiden tot praktische voordelen voor zowel arts als patiënt. De aanpassing is bovendien veilig en makkelijk uitvoerbaar: de patiënt hoeft alleen maar minder van zijn gebruikelijke medicijnen in te nemen. Dit kan onder meer leiden tot minder bijwerkingen voor de patiënt en minder kosten voor de gezondheidszorg.
Het is echter belangrijk om te benadrukken dat de onderzoekers nog bezig zijn om hun theorie verder uit te werken. Het is nog niet bekend welke dosering en welke frequentie (dus hoe vaak per dag of per week) tot de beste ijzeropname leiden. Ook is nog niet duidelijk welke patiënten baat hebben bij deze behandeling. Er zijn namelijk vele vormen en oorzaken van ijzertekort.
Verder onderzoek zal moeten aantonen bij welke patiënten met ijzertekort deze behandeling werkzaam is. Daarnaast moet nog onderzocht worden of de behandeling ook op lange termijn effectief is. Tot die tijd lijkt het waarschijnlijk dat de huidige behandeling niet verandert en artsen de tabletten in de gebruikelijke dosering blijven voorschrijven.

Gerelateerde berichten

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.