Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Massaal jodiumtabletten inslaan is niet nodig

04 maart 2022

Verschillende nieuwsmedia berichtten begin deze week dat er zowel in Nederland als in België een plotse toename is in de vraag naar jodiumtabletten. Deze plotselinge vraag is ontstaan nadat de Russische president Vladimir Poetin dreigde om kernwapens in te zetten in de oorlog met Oekraïne. Jodiumtabletten kunnen helpen bij mensen die zich dichtbij een kernramp bevinden. Het massaal inslaan van jodiumtabletten in Nederland lijkt nu niet nodig.

Een review door: Jonna Bank, AIOS interne geneeskunde, vanuit de samenwerking tussen Dokter Media en de afdeling klinische farmacologie van het Leids Universitair Medisch Centrum.
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: dit nieuws berust op een uitspraak van de directeur van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD)


Wat suggereert de kop?

Vrijwel alle nieuwsberichten beschrijven een plotse vraag naar jodiumtabletten door de oorlog in Oekraïne. Waarom kopen mensen nu massaal deze jodiumtabletten en is dat terecht?

Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?

Door de dreigementen van Poetin en de aanhoudende oorlog in Oekraïne is er angst ontstaan voor een kernramp. Die dreiging lijkt op dit moment vooral in Oekraïne, maar mocht de oorlog uitbreiden dan zou Nederland er ook mee te maken kunnen krijgen.
Bij een kernramp kunnen radioactieve stoffen en straling vrijkomen. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Eén van de stoffen die vrijkomt is radioactief jodium, wat vervolgens via inademing opgenomen wordt in de schildklier. De stapeling van radioactiviteit in de schildklier kan op langere termijn leiden tot schildklierkanker. Vooral foetussen, baby’s en jonge kinderen lopen een verhoogd risico.

Hoe werkt jodium?

Jodium of ook wel kaliumjodide, is een stabiel niet-radioactief geneesmiddel waarin jodium zit. Na inname van een eenmalige hoge dosis kaliumjodide raakt de schildklier verzadigd met jodium. Hierdoor neemt de opname van radioactief jodium na een kernramp sterk af. Dit verlaagt de kans op het later ontwikkelen van schildklierkanker. Het optimale tijdstip van inname is 1 uur voorafgaand aan de blootstelling aan het radioactief jodium. Op 4-6 uur na inname is de verzadiging nog slechts 50% en 12 uur na inname van het jodiumtablet is het beschermende effect op opname van radioactief jodium niet meer aanwezig.

Bij een kernramp wordt geadviseerd dat kinderen tot 18 jaar en zwangere vrouwen die binnen een straal van 100km van de ramp wonen jodiumtabletten innemen. Daarnaast geldt dit advies voor volwassenen tot 40 jaar die binnen een straal van 20km van de ramp wonen. Jodiumtabletten worden niet geadviseerd voor volwassen boven de 40 jaar, omdat zij geen verhoogde kans hebben op schildklierkanker na blootstelling aan radioactief jodium.

Over het algemeen worden jodiumtabletten goed verdragen, maar elk geneesmiddel kent mogelijke bijwerkingen. Zo kan jodium leiden tot een allergische reactie. Daarnaast wordt bij een aantal onderliggende aandoeningen geadviseerd dit niet in te nemen, zie hiervoor deze bijsluiter.

Is dit echt iets nieuws?

In oktober 2017 heeft de Rijksoverheid jodiumtabletten uitgedeeld aan mensen die in de buurt van een kerncentrale wonen. Dat was destijds om de bewoners te beschermen bij een eventueel ongeval met zo’n kerncentrale. Mogelijk heeft deze campagne eraan bijgedragen dat mensen nu uit angst voor een kernramp ten gevolge van de oorlog, zelfstandig jodiumtabletten zijn gaan inkopen.

Wat kunnen we hier nu concreet mee?

Niemand weet hoe reëel de dreiging van een kernramp precies is. De Nederlandse Rijksoverheid zal bij toenemende dreiging voor Nederland advies uitbrengen over eventueel gebruik van jodiumtabletten. Zelfstandig massaal jodiumtabletten in huis halen is op dit moment niet nodig.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.