Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Oplossing tegen aneurysma in simpel tabletje”

15 mei 2017

Enkele dagen geleden schreef De Telegraaf dat “eenvoudige, al jaren bekende middelen zoals aspirines en bloeddrukverlagers, kunnen helpen voorkomen dat levensgevaarlijke uitstulpingen en zwakke plekken in de bloedvaten in het brein het begeven”. Uit het bericht blijkt uiteindelijk dat deze mogelijke behandeling nog moet worden onderzocht.

Review door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier


Wat is er op te maken uit de titel?

Volgens De Telegraaf is een “simpel tabletje” de oplossing tegen een ‘aneurysma’. De inleiding van het bericht stelt dat “aspirines en bloeddrukverlagers” kunnen helpen voorkómen dat aneurysma’s in het hoofd barsten. Dit lijkt belangrijk nieuws voor mensen met zo’n aneurysma: moeten zij voortaan deze medicijnen gaan gebruiken?

Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?

Een aneurysma is een soort uitstulping van een bloedvat. Als een aneurysma knapt, ontstaat er een bloeding. Bij een aneurysma in het hoofd (ook wel hersenaneurysma genoemd) kan dit leiden tot een beroerte: één op de drie patiënten overlijdt hier zelfs aan. Een hersenaneurysma kan behandeld worden met een operatie, maar deze is niet zonder risico’s.

In een ander bericht in De Telegraaf vertelt een arts van het UMC Utrecht over een toekomstig onderzoek naar de behandeling van hersenaneurysma’s. In samenwerking met vier andere Nederlandse en vijftien Duitse ziekenhuizen wil het UMC Utrecht nagaan of “preventieve behandeling met aspirines en bloeddrukverlagers het risico op groei of barsten van het hersenaneurysma kan verkleinen“.
In een filmpje op de Facebook-pagina van het UMC Utrecht vertelt één van de onderzoekers dat er “nieuwe hoop is voor patiënten met een ongebarsten hersenaneurysma”: eind dit jaar willen zij starten met een grootschalig onderzoek. “Over ongeveer vijf jaar zullen wij de resultaten van dit onderzoek hebben en aan de buitenwereld kenbaar maken.”

Uit geen van de berichten wordt duidelijk waar het idee van het onderzoek precies vandaan komt. Is er bijvoorbeeld al kleinschalig onderzoek gedaan naar deze behandeling? Ook wordt niet duidelijk welke patiënten in aanmerking komen voor deelname aan het onderzoek. Of de genoemde behandeling werkzaam is, en of deze behandeling ook veilig is, zal dus nog moeten blijken.

Is dit echt iets nieuws?

De kans dat een hersenaneurysma barst is doorgaans erg klein. Maar als een aneurysma barst, kunnen de gevolgen groot zijn. Mensen die weten dat ze een hersenaneurysma hebben, kunnen daarom met de angst rondlopen dat het aneurysma elk moment kan barsten. De kans op het barsten is alleen te voorkómen door een operatie. Op dit moment wordt daarom met mensen met een hersenaneurysma besproken of de voordelen van een operatie opwegen tegen de risico’s van die operatie.
Het zou belangrijk nieuws zijn als nu zou blijken dat behandeling met medicijnen een veilig alternatief is om dit barsten te voorkómen. Zoals blijkt uit de nieuwsberichten moet dit echter nog worden onderzocht, en worden de resultaten van dit onderzoek pas over vijf jaar verwacht. Bovendien stellen de onderzoekers dat de behandeling “de kans op groei en/of barsten kan verminderen”. Dit is iets anders dan het barsten voorkómen.

Wat kunnen we hier nu concreet mee?

Nederlandse onderzoekers willen samen met Duitse collega’s een grootschalig onderzoek opzetten naar een behandeling van hersenaneurysma’s. Mogelijk kan behandeling met medicijnen de kans op groei of barsten van zo’n aneurysma verkleinen. Eén van de onderzoekers meldt dat de resultaten van het onderzoek over vijf jaar worden verwacht.
Of deze behandeling de kans op het barsten van een hersenaneurysma daadwerkelijk kan verkleinen, moet dus nog worden onderzocht. De behandeling bestaat waarschijnlijk niet uit een “simpel tabletje”, maar uit meerdere medicijnen: aspirine in combinatie met intensieve bloeddrukverlaging. Bovendien moet nog blijken of deze behandeling ook veilig is. De kop “Oplossing tegen aneurysma in simpel tabletje” is daarom zowel kort door de bocht als erg voorbarig.

Gerelateerde berichten

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.