Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Is de chirurg jarig? Dan loopt u een groter risico bij de operatie”

16 december 2020

Volgens de Volkskrant hebben patiënten die worden geopereerd door een chirurg die op de dag van de operatie jarig is, een grotere kans te overlijden dan patiënten die worden geopereerd door een chirurg die niet jarig is. Aanleiding voor het bericht is een artikel in wetenschappelijk tijdschrift The British Medical Journal. Belangrijk om te weten is dat dit tijdschrift elk jaar rond Kerst een aantal ‘ludieke’ onderzoeken publiceert. Eerder publiceerde het bijvoorbeeld onderzoeken naar bijwerkingen van degenslikken en pijn door het rijden over drempels bij mensen met een blindedarmontsteking.
Zoals de onderzoekers en ook de Volkskrant melden betreft het ‘verjaardagsrisico’ dat nu wordt beschreven een – bij toeval gevonden – verband, maar kan niet worden aangetoond dat de verjaardag van de chirurg echt de oorzaak is van het grotere overlijdensrisico. Bovendien nam het risico op overlijden slechts toe van 5,6 naar 6,9 procent: dit betekent dat ruim 75 patiënten op een chirurgen-verjaardag zouden moeten worden geopereerd voordat er daadwerkelijk één patiënt meer zou overlijden.
De onderzoekers concluderen dat “de prestaties van chirurgen mogelijk worden beïnvloed door ingrijpende persoonlijke gebeurtenissen buiten hun werk” en dat “ondersteuning voor chirurgen die door zulke gebeurtenissen worden afgeleid” daarom van belang is – mogelijk is een verjaardag dus ook zo’n afleidende gebeurtenis.


Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.